Ercan DOLAPÇI

12 Eylül 1980 Amerikancı Darbesine giden yolda Gladyo'nun tetikçileri tarafından katledilen aydınlardan Doç. Dr. Necdet Bulut'un bu yıl ölümünün 40. yılı. Bulut, Türkiye'nin doktoralı ilk bilgisayar mühendislerindendi. Çalışkanlığı ve insan ilişkileriyle sevilen bir isim olan Bulut, 26 Kasım 1978 günü kurulan pusuda ağır yaralanmış ve 8 Aralık günü kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Dr. Bulut, bugün Ankara Karşıyaka'daki mezarı başında meslektaşları tarafından anılacak. ODTÜ Mezunları Derneği tarafından da Vişnelik Salonu'nda saat 14:00'te anma etkinliği düzenlenecek. Etkinliğe eşi Neşe Erdilek Bulut, Yiğit Bulut, Kemal Özbıyık, Mahmut Sedat Eroğlu, Prof. Dr. Haluk Tosun, Prof. Dr. Yakup Kepenek ve İzlem Gözükeleş katılacak. Onu anlatacaklar...

ÇAPRAZ ATEŞE TUTULDU

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü yönetmeni Dr. Necdet Bulut, 26 Kasım 1978 pazar gecesi saat: 23:30 sıralarında, yanında eşi Neşe Bulut ve oğlu Yiğit Bulut olduğu halde Trabzon'a iki kilometre uzaklıktaki KTÜ sahil tesislerine giderken, Karayolları Bölge Müdürlüğü önünde pusu kuran kişilerin silahlı saldırısına uğradı. Bulut'un aracında 27 kurşun saptandı. Olay yerinde ağır yaralanan Bulut, Trabzon Numune Hastanesi'ne kaldırılarak ameliyata alında. Bulut'un kurşunla parçalanan bir böbreği alınmış ve yine hasara uğrayan kalın barsağı ise ameliyatla dikilmişti. Hayata tutunma konusunda umutların arttığı bir döneme girerken tekrar ağırlaşan Bulut, Genelkurmay Başkanlığı'nın sağladığı özel uçakla Ankara Hacettepe Hastanesi'ne kaldırılarak bir ameliyattan daha geçirilmişti. Ancak bu da yeterli olmadı ve 8 Aralık 1978 günü saat: 15:00 sıralarında hayatını kaybetti.

Karayolları bekçilerinin ifadelerine göre, saldırganlar yolun sağında ve solunda pusu kurarak ateş etmişler ve olaydan sonra da iki otomobille şehre doğru kaçmışlardı. Saldırı sırasında Bulut'un Türkiye İşçi Partisi İl Saymanı olan eşi Neşe Bulut kalçasından, lise öğrencisi oğlu Yiğit ise ayağından yaralanmıştı. Polis ve jandarmanın çalışması sonrasında olayla ilgisi olduğu ileri sürülen 7 kişiyi gözaltına alınmıştı. 

TİP'TEN MİLLETVEKİLİ ADAYI

Dr. Necdet Bulut, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) Trabzon Şubesi üyesi idi. 1977 yılında  yapılan milletvekili genel seçiminde TİP İzmir adayı olmuştu. Üniversitede sevilen bir isim olan Bulut, bu kimliğinden dolayı hedefe konuldu ve saldırıya uğradı. Saldırı büyük tepki çekti ve kınandı. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Bulut'a geçmiş olsun mesajı göndererek, "Sizlerin kişiliğinizde, demokrasiye ve bilime de yönelen bu insanlık dışı saldırıyı yapanların yakalanması için her çaba gösterilecektir" dedi.

TİP Genel Başkanı Behice Boran da yaptığı açıklamada, "Necdet Bulut'un ölümünden yalnızca faşist güçler sorumlu değildir. Önceden uyarıldığı halde güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri almadığı görülmektedir" ifadesini kullandı. (Milliyet, 29 Kasım 1978.)

necdet-bulut.png

ÜÇÜ DE BERAAT ETTİ

Necdet Bulut'a ateş eden (mahkeme dosyasında "Ülkü Ocakları üyesi" olarak geçen) üç tetikçi 15'er yıl, onları azmettiren üç Ülkü Ocakları üyesi ise müebbet hapse mahkûm oldu. Ancak Askeri Yargıtay, Bulut'un ölümünde "tıbbi hata" ve -tıp açısından- "meslek ve sanatta acemilik" saptadığından, bu kararı bozdu ve yargılama, "yeterli kanıt bulunamadığından", 1985 yılında beraatla sonuçlandı.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ

Necdet Bulut, 1938 yılında Sivas'ın Gürün ilçesinde dünyaya geldi. 1960 yılında İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Jeofizik Bölümü'nü bitirdi. 1963-1969 arasında IBM şirketinde sistem mühendisi olarak çalıştı. 1969 Mayıs'ında ODTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Bölümü'ne programcı olarak girdi. Aynı yılın kasımında öğretim görevlisi olarak atandı. 1970 Şubat'ında ABD'nin Purdue Üniversitesi'nde doktora çalışmalarına başladı. 1972'de bilgisayar bilimleri dalında M.S, 1973'te de doktora derecesi aldı (Türkiye'nin bilgisayar alanında doktora yapan ilk bilim adamıdır). Bir süre Purdue'da yardımcı profesör olarak çalıştı. 1974'te ODTÜ'ye döndü ve burada yardımcı profesörlüğe yükseltildi.

Bulut, 1975 yılında ODTÜ Bilgisayar Merkezi'nin yönetmenliğine getirildi. Türkiye'nin en büyük bilgisayar merkezinin yönetmeni olarak bir yandan konuya hâkimiyeti, bir yandan sonsuz enerjisi, ama en başta insan ilişkilerindeki başarısı ve demokratik tutumu ile tanındı, sevildi, saygı uyandırdı. 1975 yılında Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanlığına seçildi. Ayrıca Tüm Öğretim Üyeleri Derneği'nde genel yazmanlık görevini de yürütüyordu.

1977 Şubat'ı başında kendi isteğiyle Bilgisayar Merkezi Yönetmenliği'nden ayrılan Bulut, 14 Şubat'ta Hasan Tan'ın ODTÜ rektörlüğüne getirilmesiyle başlayan yoğun mücadele döneminde en ön saflardaydı. ODTÜ'nün en yüksek akademik organı olan Üniversite Konseyi'nde yardımcı profesörlerin temsilci üyesi olarak da görev yaptı. 1977 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi (TİP) listesinden İzmir'de milletvekili adayı oldu.

TODAİE'de "Bilgi İşlem Sistemleri", Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) "Doğrusal Programlama" dersleri de veren Bulut, 1978 Temmuz'unda (ODTÜ'den izinli olarak) KTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü Başkanlığı'na getirildi. KTÜ'de bilgisayar merkezinin kurulması için çok yoğun bir çalışma içine girdi. (ODTÜ Öğretim Elemenları Derneği web sitesinden derlenmiştir.)

EŞİ İHMAL DİYOR

Saldırı sırasında hafif yaralanan eşi Neşe Erdilek Bulut, yıllar sonra yaptığı açıklamada eşinin ölümünde doktor hatasına işaret eder. Mahkeme kararı için ise, "Mahkeme, Necdet Bulut’un doktor hatası sonucunda öldüğünü belirtti ancak burada da hangi müdahalenin söz konusu olduğu önemli oluyordu. Trabzon’da Necdet’in hayatını kurtaran doktor mu, Hacettepe’dekiler mi hatalıydı? Bunu ispat etmenin, hastane kayıtlarına ulaşmanın nerede ise mümkün olmadığı bana söylendi ve elim kolum bağlı kaldım" ifadesini kullanır. (Vatan, 23 Nisan 2011.)

necdet-bulut1.png

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA İNDİR!