Dizi film ihracatı 2010 yılında 50 milyon doları aştı. Aşk-ı Memnu, Ezer, Ihlamurlar Altında, Gümüş, Acı Hayat, Bir İstanbul Masalı, Yaprak Dökümü, Menekşe ile Halil, Yol Arkadaşım, Zerda gibi dizilerin de aralarında bulunduğu 70"in üzerinde Türk dizi filmi, sektörde 2010 yılında ihracat rekoru kırdı.

Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen, bu konuda şu bilgileri verdi: “Halen diziler bölüm başına 500 dolar ile 20 bin dolar arasında değişiyor. En pahalı dizi sanıyorum şu anda Ezel. Önümüzdeki dönem Rusya ve Almanya ile çeşitli projelerimiz var. Ukrayna"da da bu yılın nisan ve mayıs ayından itibaren Binbir Gece başlayacak. Kendi pazarında bulunan ülkelerde şu anda en popüler erkek oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ, kadın oyuncu ise Tuba Büyüküstün.”

Payı yüzde 60"a çıktı

Türk dizi filmleri sektöründeki ihracatın yaklaşık yüzde 80"ini yapan Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen, şu değerlendirmeyi yaptı: “Dizi film ihracatının satış serüveni bölüm başına 30-50 dolarlar ile başladı. İlk başta Mısır Arapçasıyla dublaj yapıldığı için Ortadoğu"da Türk dizileri çok tutmadı. Daha sonra Ortadoğu"nun büyük bir medya grubu Gümüş ve Ihlamurlar Altında dizilerinin dublajını Suriye"de yaptırdılar ve bu diziler Arap dizisi algılanmasından ötürü inanılmaz bir başarı sağladı. Bu da akabinde birçok dizinin pazarda yer bulmasına neden oldu. Şu anda Ortadoğu ülkelerinde yabancı programda Türk dizilerinin payı yüzde 60 civarında. Ortadoğu"da 6-7 tanesi çok büyük gruplar olmak üzere 300"den fazla televizyon kanalı var ve Türk dizilerine inanılmaz ilgi ve talep gösteriyorlar.”

Gençlik dizilerini pazarlamak kolay değil

GENÇLİK dizilerini yurtdışına pazarlamakta sıkıntı yaşadıklarını anlatan Fırat Gülgen, şöyle konuştu: “Gençlik dizilerinin çok fazla dezavantajı var. Geçen sene El Cezire"nin genel yayın yönetmeni misafirimizdi. Bana şunu sordu, sizin dizilerden birinde lisedeki bir öğrenci annesine geldi "ben hamileyim dedi. Annesi de bunu baban duymamalı" diye cevap verdi. "Bu nasıl bir şey" dedi. Ben cevap veremedim.”

Fatih"in dizisi Temmuz 2012"de yayınlanacak

CALİNOS olarak şu anda Fatih Sultan Mehmet"in İstanbul"u Fethi projesi üzerinde Katarlı bir firma ile ortak anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Gülgen, “30 bölümlük bir dizi yapacağız, 25 milyon dolar da bütçe ayırdık. Ayrıca 50 milyon dolar da film için ayırdık. Dizinin yayın tarihini 2012 Temmuz-Ağustos gibi düşünüyoruz. Dizi projesiyle ilgili Beyazıt Akman"ın Dünyanın İlk Günü isimli romanı üzerinden gidiyoruz” dedi.

Hürriyet