İlk 12 bölümü yayınlandıktan sonra sebepsiz şekilde yayından kaldırılan Muhteşem Yüzyıl’ın Rusya’daki seçim öncesinde Kremlin’i kızdırdığı iddia edildi. TV Kanal’ı, “Yeni bölümler için Mayıs’ı bekleyin” dedi.

Türkiye’de reyting rekorları kıran “Muhteşem Yüzyıl” dizisi, Rusya’da iki hafta önce yayınlanmaya başladı. “Domaşnıy” kanalı tarafından ilk 12 bölümü yayınlanan dizinin hiçbir açıklama yapılmadan ekrandan çekilmesi ise hayranlarını isyan ettirdi. Dizinin seçim öncesinde milliyetçi duyguları kabartmak isteyen Kremlin yönetimini rahatsız ettiği ve TV kanalına, “Osmanlı’yı öven ve tarihi çarpıtan bu diziyi kaldırın” talimatı gittiği iddia edildi. Ancak sessiz sedasız kaldırılmasının ardından Rus hayranları isyan kampanyası başlattı. İnternette dizinin yeniden yayınlanması için siteler oluşturuldu. Tepkiler üzerine kanal “100 bölümü bir anda yayınlayamayız. Biraz ara vereceğiz. İlginiz için teşekkür ederiz. Yeni bölümler için Mayıs ayını bekleyin” açıklamasını yaptı. Rusya’da Mart ayındaki seçimlerde yeniden devlet başkanı olmak için adaylığını koyan Başbakan Vladimir Putin, “Birleşik Rusya” partisiyle ABD ve Avrupa karşıtı söylemler kullanarak Rus milliyetçiliğine oynuyor. Bunu zedeleyecek yayınlara da tahammülü yok.

Türkçe öğrenmeye başladılar!

Dizi yayından kalkınca on binlerce Rus hayranı internette güçlerini birleştirdi. Yüzlerce internet sitesinde Muhteşem Yüzyıl’ın yayınlanmamış bölümleri altyazılı olarak verilmeye başlandı. Ancak bu kez dil sorunu ortaya çıktı. Tepkiler öyle bir düzeye ulaştı ki, dizide olup bitenleri anlamak için pek çok Rus’un Türkçe öğrenmeye başladığı bile öne sürüldü.

İnternet’te tepki yağıyor

- Muhteşem Yüzyıl’ın birinci sezonu 24 bölüm. Neden 12’nci bölümde bitirdiler. Türkiye ile bağlantısı olan herkes bunu biliyor.

- İnternette bölümler var ama alt yazıları anlayamıyoruz.

- Mayıs ayına kadar bekleyemeyeceğim. Gidip türkçe öğreneceğim ve diziyi Türkçe izleyeceğim.

- Türk dizisi hakkında olumsuz düşünenler ve tarihçiler tarihin çarptırıldığını öne sürüyor. Heey Bu bir dizi ve yazarı da senaristler! Tarihçiler değil. Kimse diziyi izlemesi için zorlamıyor.

- Bu dizinin yayından kaldırılmasını isteyenler bizim zevkimize engel olmasın başka bir kanalı izlesin.

- Neden bu kadar tutan bir dizi yayından kaldırılır. Tam bir fiyasko.

- Tudors dizisi aynı kanalda 4 sezon boyunca yayınlandı. Muhteşem Yüzyıl sanki ondan daha mı kötü?