En son bakanlık müfettişlerinin sorularını yanıtlayan oyuncu Hatice Aslan, "Bu iş kanallarda bitiyor" dedi.
Geçen 24 Aralık'ta Senaryo Yazarları Derneği'nin (SENDER) Taksim Meydanı'nda yaptığı "Yerli Dizi Yersiz Uzun" sloganlı yürüyüş amacına ulaşıyor. Çok sayıda ünlü oyuncunun da iş bırakıp destek verdiği yürüyüşün büyük ses getirmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dizi süreleri Avrupa standartlarına getirilsin" şeklindeki talimatıyla harekete geçti. Çalışma Bakanlığı dizi sektörü çalışanlarının çalışma saat ve koşullarını araştırıp rapor hazırlaması için gönderdiği iki müfettiş raporlarını hazırlarken, Gönülçelen dizisinin ardından şimdi de Lale Devri isimli dizinin kapısını çalarak oyunculardan bilgi aldılar.

Kılavuza gerek yok

Lale Devri'nin fettan karakteri Zümrüt Hanım'ı canlandıran ödüllü oyuncu Hatice Aslan bu konuda şöyle konuştu: "Müfettişler geldi. Görüşlerimizi bildirdik. Sorun belli zaten. Birbirine çok bağlı iki şey bunlar. Çalışma saatleriyle, dizi şartları birbirine çok bağlı bunları birbiriden ayırmak mümkün değil. Bu iş kanallarda bitiyor. Kanal yapımcıya 'Bana 40 dakikalık dizi lazım' diye şart koyarsa. Yapım şirketi de ona göre çeker'. Bu sıkıntı kanalın söylemesiyle bitecek bir şey. Bu durumda teknik ekip ve oyuncu ekibi de daha normal şartlarda çalışacak. Bu bir şikâyet değil istek. Bu kadar zaman seyirci kalınması bile yanlış. Bizden görüş almakla olmaz bu iş. Herkes farkında sorunların. Bizim görüşümüze ihtiyaç yok. Görünen köy klavuz istemez. "

Çok fazla örneği var

Dizinin yapımcısı Şükrü Avşar'ın "Diziler kısalırsa çalışanların geliri düşer" sözü hakkında ise Aslan, "Avrupa'da bunun bir standardı vardır. Amerika'yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Onun üzerinden yürürse zaten normal bir şeye döner. Bunun bir sürü örnekleri var. Onlardan biri örnek alınır, ona göre hareket edilir."

bugün