Boştaki oyuncular bile teklif gelir, fırsatı kaçırırım korkusuyla tiyatro oyunlarında rol almaktan kaçıyorlar” dedi.
 
Tiyatro sanatçısı Genco  Erkal, dizi filmlerin sayıca artmasının, tiyatroyu  olumsuz etkilediğini belirterek, “Oyuncular, çalışmıyor olsalar bile, ‘dizilerden bir teklif gelir de ben bir tiyatroya bağlı olursam ve fırsatı  kaçırırsam’ korkusuyla özel tiyatrolarda görev almak istemiyorlar’’ dedi. Erkal, ‘Azizlikler’ adlı oyunu sahnelemek üzere geldiği Adana’da  yaptığı açıklamada, “73  yaşındayım ve 52 yıldır profesyonel tiyatrodayım. Benim kadar çalışan, çok turne yapan ve çok oyun oynayan hemen hemen kalmadı. Ama tiyatro aşkı beni ayakta tutuyor” diye konuştu.
 
Bir kadro kapsam rahat etsem!..
 
Son dönemde beğendiği çok sayıda oyuncu olduğunu belirten Erkal, şöyle devam etti: “Ancak, sadece TV’de oynayanları gördükçe içim ‘cız’ ediyor. Tiyatroda er meydanı sahnedir. Diyorum ki, ‘bu oyuncuların sahneye çıkması, tiyatroda oynaması lazım’. Yazık ki sadece TV ile yetiniyor, daha çok para getiriyor diye televizyona kaptırıyorlar kendilerini.’’ Türkiye’nin, özellikle oyuncu potansiyeli olarak çok zengin olduğunu belirten Erkal, şunları söyledi:
 
“...Tiyatro örgütlenmesi alanında sorunlarımız var. Özellikle ödenekli tiyatrolar, yani devlet ve şehir tiyatrolarının iyice revizyondan geçmesi, günün koşullarına göre uyarlanması gerekiyor.
 
Ömür boyu aylık gelir sağlama şeklinde kadro düzenlemesi çok büyük haksızlık. Özel tiyatrolara salon ve oyuncu bulamıyoruz. Çünkü oyuncular ‘bir kadro kapsam da rahat etsem’ endişesi içinde.”
 
Yalnız tiyatro  geliriyle geçinmek zor
 
Şenay Gürler: Genco Bey’in haklı olduğu yanlar var. Yıllardır ikisini de bir arada yapıyorum. Çok yoruluyorum ama tiyatro yapmadan duramam. Bence yapmak isteyen her şekilde yapar, ikisini bir arada yürütebilir. Maalesef vazgeçenler çok...
 
Bülent Alkış: Genco abiye katılıyorum. Dizi filmlerin artması gelir anlamında iyi. Tiyatro yaparak mesai harcamak istemiyorlar. Çevremde çok oyuncu arkadaş tiyatro yapabilsek diyorlar ama salon yok, kiralar yüksek, imkanlar tanınmıyor. İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsunuz, geçinmek zorundasınız tiyatrodan aldığınız para belli.
 
Melda Gür: Tiyatro, oyunculuk gelişimi açısından çok önemli. Dünya starlarına baktığımızda dizileri bırakın, sinema yapmıyorlar ama tiyatro yapıyorlar. Ülkemizde maalesef böyle olması hayal. Tiyatro yaparak ayakta kalmak çok zor, mecburen para kazanmak için televizyona yöneliyor. Şöyle de bir durum var. Televizyon şöhreti tiyatroyu besliyor, özellikle Anadolu seyircisi televizyonda tanıdık yüzleri görmek için salonları dolduruyor.
 
Volkan Severcan: Allah beni tiyatro sahnesinden ayırmasın. Çocuklar Duymasın’da oynuyorum, çekimler çok vaktimi almıyor, zaten programımı tiyatroya göre ayarlıyorum. Tiyatro yapamayacağım bir projeyi kabul etmiyorum.
 
STAR