TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, uzun zamandır gündemlerinde olan ve vatandaşların şikayetiyle tazelenen bir konuyu RTÜK Başkanı Davut Dursun ve Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan ile ele aldıklarını söyleyerek TV dizilerinin yeterince denetlenmediği görüşünü savundu.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, RTÜK Yasa Tasarısındaki ceza alternatiflerinin etkin şekilde kullanılması durumunda bazı dizilerle ilgili şikayetlerin azalacağını söyledi.

Özellikle televizyonlarda yayımlanan bazı dizilerin aile yapısına, çocuk ve gençlerin gelişimine olumsuz etkileri olduğu, RTÜK tarafından bunların yeterince denetlenmediği düşüncesiyle kendilerine başvuruların olduğunu belirten Akman, toplantıda RTÜK Başkanı'nın da TBMM gündeminde bulunan yeni yasanın çıkmasıyla birlikte gerek denetimle gerekse reyting mücadelesiyle ilgili birçok iyileştirmelerin olabileceğini ifade ettiğini aktardı.

SANSÜR DEĞİL, DAHA ÇOK DENETİM
Özellikle bir iki dizi hakkında daha yoğun şikayet aldıklarını söyleyen Akman, tecavüz sahnelerinin veya bu gibi sahnelerin yoğunlukta olduğu ve tekrar tekrar gösterildiği dizilere dair şikayetler yaygınlaşınca çalışma yapma ihtiyacı hissettik." dedi.

RTÜK'ün yaptığı denetimin sansür anlamında bir denetim olmadığını ancak dizi yayınlandıktan sonra bunlara kademeli olarak bazı cezalar verildiğini anlatan Akman, bu cezaların caydırıcılığını düşük bulduğunu ifade ederek "Sansür anlamına gelmeyecek ama tek defada para cezası şeklinde tezahür edecek cezalar belki bu konuda daha caydırıcı olabilir. Yeni yasa tasarısındaki alternatifleri RTÜK etkin şekilde kullanırsa bu şikayetlerin daha aza ineceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.