Almanya"da Sol Partili 9 federal milletvekilinin, Doğan Yayın Holding"e (DYH) kesilen vergi cezasının siyasi bir karar olup olmadığının açıklanması talebiyle Federal Meclis"e verdiği soru önergesinden sonra, Yeşiller ve Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partilerinin Türk kökenli milletvekilleri de Türkiye"deki basın özgürlüğünün tehdit altında olduğunu açıkladılar

CDU Yönetim Kurulu üyesi ve Berlin Eyalet Milletvekili Emine Demirbüken Wegner, “Türkiye"de adalet ve hukuk nerede?” diye sordu ve yaşananların hükümetin çok sesliliğe tahümmülünün olmadığının göstergesi olduğunu belirtti. Wegner, “Türkiye"de medyaya yapılan baskı, tehdit ve yıldırma politikası, anayasal bir hak olan ifade özgürlüğü ile demokrasiye vurulan bir darbedir. Halkın sesini kısan Türkiye"nin AB"ye girmesi daha uzun yıllar alacaktır” dedi.

"Basın özgürlüğü tehlikede"
Uğur Dündar ve Mehmet Ali Birand"a yönelik tehditlere da değinen Wegner, “Sokak tartışması gibi siyaset yapılmaz. Türkiye uluslararası arenada ve AB içinde saygınlığını korumalı, bizleri burada, küçük ve gülünç duruma düşürmemeli” diye konuştu.
Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Milletvekili Özcan Mutlu da Türkiye"de hükümet tarafından DYH ve medyaya yönelik baskıları endişe ile izlediklerine dikkati çekti.
Mutlu, “Eğer bir ülkede hükümetin başbakanı, maliye bakanıyla birlikte kendisine eleştirel yaklaşan medyaya hukuk zemini sorgulanabilecek şekilde ceza uyguluyorsa, medyayı dize getirme hedefleniyor demektir. Bu büyük bir tehlikedir. Eğer bir ülkede gazetecilere "size dünyayı dar edeceğim" deniliyor ve savcılar da bu açık tehdide seyirci kalıyorsa, sadece basın ve ifade özgürlüğü tehlikede değildir. Bu, hukukun ve adaletin siyasallaştırıldığının da göstergesidir” dedi.

MİLLİYET