İstanbul-Diyarbakır seferini yapan Onur Air'e ait yolcu uçağı teknik bir arıza nedeniyle 4.5 saat rötar yapınca yolculardan bazıları acil iniş kapısının slaytlarını patlattı. Pilotun kuleden yardım istemesi üzerine alana giren polis 5 kişiyi gözaltına aldı. Seferi iptal edilen uçak hangara çekildi.

İddialara göre, Onur Air'ın, saat 18.45'de kalkması planlanan OHY 036 sefer sayılı yolcu uçağı, yolcuların uçağa binmesinin ardından kapılarını kapatarak 4.5 saat kalkmadı. Bunun üzerine yolcular bilgi alabilmek için pilot kabinine yöneldi. Kısa süre içerisinde pilot ile yolcular arasında sözlü tartışma başladı. Bazı yolcular uçaktan inmek isterken acil çıkış kapısının altında bulunan slaytları patlattı. Pilot, uçuş güvenliği olmadığı gerekçesiyle kule ile temasa geçerek uçağa polis gelmesini istedi. Olay yerine gelen polis kabin görevlileri ve pilotla tartışan ve acil çıkış kapısının altında bulunan şişme slaytları patlattığı iddia edilen 5 kişiyi gözaltına aldı.

YOLCULAR KABİN GÖREVLİLERİNİ SUÇLADILAR

Uçağın hangara çekilmesinin ardından 23.10 sıralarında Atatürk Havalimanı İç Hatlar Geliş katına getirilen yolcular olayla ilgili pilot ve kabin görevlilerini suçladı. Uçuş öncesi uçak kanatlarının donmaması için de-icing uygulandığını belirten uçak yolcularından Fikret Kaya, "Kaptan Pakistanlı olduğu için İngilizce konuşuyordu. Kabin görevlileri ve pilot bize çok fevri davrandılar. Uçağın rötarı ile ilgili her soru soruşumuzda, 'Beş dakika sonra uçacağız donmaya karşı uçağın kanatlarına de-icing uygulanacak' diye anons yapıldı. 4 saat uçağın içinde bekledik. Daha sonra uçak teknik arıza nedeniyle hangara çekildi. Hosteslere itiraz eden ve pilotla konuşan 5 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Hostesler servis arabalarını koridorlara koyarak yolcuların kaptanla iletişim kurmasını engelledi. Uçak hangara çekilmeden polisler uçağı çevirdi. Acil çıkış kapısının altında bulunan slaytların patladığı söyleniyor. Uçakta böyle bir şey olmadı" dedi. Göz altına alınan arkadaşlarının serbest kalması için karakolun önüne yürüyen yolcuları polis güçlükle sakinleştirdi. Göz altına alınan beş yolcu ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan DHM yetkilileri, İstanbul-Diyarbakır seferini yapan Onur Air'e ait uçakta rötar nedeniyle yaşanan gerginlik sonrası yolcuların acil çıkış kapısına yöneldiği ve zorlama sonucu kapının altında bulunan şişme slaytların patladığını söylediler. Yetkililer ayrıca yolcuların, saat 02.30 da, başka bir uçakla Diyarbakır'a gönderildiğini belirttiler./yeni şafak