BDP'nin tavrının yatırımların önünü kestiğini belirten vatandaşlar oylarının boşa gittiğini söyledi.
 
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Hatip Dicle'nin vekilliğini düşürmesinin ardından BDP'nin aldığı boykot kararına bölge halkı da tepkili. BUGÜN Gazetesi'ne konuşan Diyarbakırlılar, kararın ideolojik olduğunu düşünüyor. Bölge halkı, bu sorunun bölgede yaşanan ekonomik ve sosyal sıkıntıları artıracağından kaygılanıyor. Kendi özgürlük alanlarının daha da genişletilmesi için milletvekillerini Ankara'ya gönderdiklerini belirten halk, bu zamana kadar BDP'nin yürüttüğü yasama faaliyetleri bakımından da sınıfta kaldığını ifade ediyor.
BDP'ye oy verdiklerini söyleyen ancak terör örgütü PKK'nın tehditlerinden çekindikleri için isimlerinin açıklanmasını istemeyen Diyarbakır esnafı da son yaşananları şöyle değerlendiriyor: 
 
İÇİME SİNDİREMİYORUM
 
Esnaf 1: "Açıkça söylüyorum, BDP'ye oyumu verdim. Ancak durumun buralara gelmesini bir vatandaş olarak içime sindiremiyorum. Ben halk olarak BDP'yi Meclis'e göndermişim ama onlar Hatip Dicle'yi bahane ederek Meclis'i boykot ediyor. Yani Meclis'te temsil edilemiyorum. YSK'nın bu konudaki tavrı tartışılır ancak BDP'nin tavrı tartışılamaz. Yarın bir gün anaysa çalışmaları başlayacak. Meclis'te olmayınca sana oy verenlerin demokratik haklarını nasıl savunacaksın?"
 
OYUM BOŞA GİTTİ
 
Esnaf 2: "Yapılan gerçekten haksızlık. Problem varsa önceden bunun önüne geçilmesi gerekiyordu. Ama daha sonra ortaya koydukları siyasi tavır yanlış. Milletin halkın menfaatine olmadığını düşünüyorum.  Bu siyasi tavır bölge sorunlarını ortadan kaldırmıyor. Daha ılımlı daha demokratik bir tavır ortaya konulursa, bölge halkı için daha yapıcı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Oyumu BDP'ye verdim ama boşa gitti."
 
YATIRIMI ENGELLİYORLAR
 
"Benim dünyam bu kahvehanenin içi"diyen bir esnaf, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "BDP beni temsil etse ne olacak, temsil etmese ne olacak. Benim tek derdim ekmek paramı kazanmak. Bölgenin gelişmesi açısından Diyarbakır'a ticari yatırımların yapılması lazım. Sen tavır koyarsan bölgeye nasıl yatırım yapılacak?"
 
TAVŞAN DAĞA KÜSMÜŞ...
 
BDP'nin bu zamana kadar yürüttüğü yasama faaliyetlerinde başarısız olduğunu vurgulayan Avukat Şaban Dalgın şöyle konuştu: "Ne zaman Anayasa değişikliği ile ilgili bir yasal düzenleme yapılsa, bu insanlar bir şekilde o faaliyete katılmamak için bir yol buluyor. Referandum bunun bir örneği. Hem referandum hem de diğer birçok yasal düzenlemelerde Meclis'e gitmediler. Oylamalara katılmadılar. Özgürlüklerin genişletilmesi konusunda yürütülen faaliyetlere destek olmadılar. Fakat zamanı gelince bu özgürlüklerin genişletilmesinden de faydalandılar." 
 
Dalgın, BDP'nin grup toplantılarını Diyarbakır'da yapacak olmasının da bir mesaj içerdiğini kaydetti. Dalgın, BDP'lilerin "Bizi engellediler biz de Amed'e geldik, halkımıza geldik' dediğini belirtti. "Halbuki kimse BDP'ye, 'Meclis'e girme' demedi" diyen Dalgın, boykot kararını 'tavşan dağa küsmüş dağın haberi yok' sözleriyle eleştirdi.
 
AMAÇLARI HUZURSUZLUK ÇIKARMAK
 
İnsan Hak ve Hürriyetleri Derneği Genel Sekreteri İbrahim Gökdemir de, BDP'nin amacının Hatip Dicle'nin yasağını kaldırmak olmadığını savundu. "Bölgede ortamı gererek huzursuzluk oluşturmak istiyorlar" diyen Gökdemir, her siyasi tartışma sonrası Diyarbakır'ın savaş alanına çevrildiğine dikkati çekti. 
 
ARTIK BASKI SON BULSUN
 
Gökdemir şu ifadeleri kullandı: "Son zamanlardaki eylemleri ve protestoları da gösteriyor ki eylemin şeklini değiştirdiler. Cuma eylemleri yapıyorlar. Kime ve neye karşı. Cuma Namazı'nı emellerine alet ediyorlar. Diyorlar ki, 'Devletin imamının arkasında namaz kılmayız.' Kürt halkı tabiİ ki dinini diyanetini biliyor. Ancak sizin yönlendirmelerinizle dinini siyasete alet etmeyecek kadar da Allah'tan korkarlar. Sivil toplum kuruluşları olarak artık bölgede huzur ortamının oluşmasını istiyoruz. Bu eylemlerin, özellikle bölgedeki muhafazakâr insanlara karşı uyguladıkları baskı ve tehditlerin son bulmasını istiyoruz. Bizim açımızdan Meclis'e girmiş ya da girmemiş çok da önemli değil. Önemli olan ortamı germesinler yeter." 
 
DİCLE'YE YAPILAN YANLIŞ
 
Esnaf 4: "Hükümetin Hatip Dicle konusunda yanlış yaptığını düşünüyorum. Mademki bir sorun vardı çözseydiniz. Vekil seçildikten sonra neden önünü tıkıyorsunuz. BDP bu konuda haklı. Ya hep birlikte diyor ya da hiç. Olması gereken de bu zaten."
 
HABER: Serdar ALAKUŞ/DİYARBAKIR-bugün