Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, kız çocuklarının erken yaşta veya istemedikleri kişilerle zorla evlendirilmesinin din, örf, adet ve insani duygular açısından rahatsız edici bir durum olduğunu belirterek, “Münferit uygulamalar ve münferit açıklamalar, bir tereddüt uyandırmamalı. Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda tavrı, çizgisi ve topluma verdiği mesaj çok net ve açıktır” dedi.

Bardakoğlu, Başkanlık olarak aile hayatını ve aile değerlerinin yaşatılmasını önemsediklerini ifade ederek, bu duyarlılıklarının aile bağlarına olan saygılarından kaynaklandığını söyledi. Bardakoğlu, dilini, dinini ve aile bağlarını zayıflatan toplumların geleceklerini tehlikeye atacaklarına işaret etti.

Van İl Müftüleri toplantısında, “Kız çocuklarının erken yaşta veya zorla evlendirilmesinin doğru olmadığı ve bunun bir dizi soruna yol açtığı” yönünde karar alındığını hatırlatan Bardakoğlu, “İslam dünyasında bunu bu kadar açık ve net söyleyen ilk kurum da biziz” diye konuştu.

Kız çocuklarının erken yaşta veya istemedikleri kişilerle zorla evlendirilmesinin din, örf, adet ve insani duygular açısından rahatsız edici bir durum olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, münferit uygulamalar ve münferit açıklamaların, bir tereddüt uyandırmaması gerektiğini dile getirdi.

Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda tavrı, çizgisi ve topluma verdiği mesaj çok net ve açıktır. Ailenin karşılıklı sevgiye dayanmasına ve hür iradeyle kurulmuş bir yuva olmasına önem veriyoruz. Genç kızların yaşlı erkeklerle evlendirilmesi, özellikle bu genç kızlarımız açısından aile saadeti, doğacak çocuklar ve toplumun aile algısı açısından birçok sakıncalar taşımaktadır. Aile bir fedakarlıkla, karşılıklı sevgi, saygıyla başlar. Aile, tek taraflı bir çıkar ilişkisi değildir. Van İl Müftüleri toplantısında bunu açıkça ifade etmemizin arka planında, kadınlarımız ve kız çocuklarımızın hakları, aile müessesine saygı, gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesi ve evlilik kurumunun sağlam, güçlenerek devam etmesi gibi birçok sebep yatıyor. Dinimizin öngördüğü ilkeler ve öncelikler açısından bunu önemsiyoruz.”

“EVLİLİK DIŞI İLİŞKİLERİN NORMAL GÖSTERİLMESİNE KARŞIYIZ”

Aile kurma ve aile halinde yaşama isteğinin insanın yaradılışında olduğunu ifade eden Bardakoğlu, bunun güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bardakoğlu, “Aile hayatını tehdit eden ne varsa biz karşısındayız. Bu sadece kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi değil, serbest hayat, evlilik dışı ilişkilerin normal gösterilmesi ve bununla ilgili duyarlılıkların azaltılması, hassasiyetlerin törpülenmesi ve sıradanlaşmasına da karşıyız” diye konuştu.

Evlilik dışı ilişkilerin toplumda normal gösterilmesinin de aile hayatına zarar verdiğine dikkati çeken Bardakoğlu, evlilik dışı beraberliklerin normalleşmiş gibi algılanmasının toplum için ciddi bir tehdit oluşturduğuna işaret etti. Bardakoğlu, medyanın da bu konuya duyarlı yayınlar yapmasının aile ve toplum hayatının devamı için önemli olduğunu vurguladı.

“KUR'AN TEK EŞLİLİĞİ TAVSİYE EDİYOR”

Kur'an-ı Kerim'in çok eşliliği değil tek eşliliği tavsiye ettiğini kaydeden Ali Bardakoğlu, kadının hakkının korunamadığı, çocukların nesebi ve mirası gibi konularda haksızlıklar söz konusu olduğu ve neticede kadın mağdur edildiği için ikinci evliliğin günümüzde dinen de pek çok sakıncalar taşıdığını anlattı.

Başkanlık olarak, kadına yönelik şiddet, kız çocuklarının okutulmaması, cahil bırakılması ve bunun da bir sanki dinin onayladığı durummuş gibi algılanmasıyla mücadele ettiklerini dile getiren Bardakoğlu, “Biz kadın haklarını sağlamaya yönelik her teşebbüsü önemli görüyoruz” dedi.

VATAN