Aleviler ilk taleplerinin Diyanet İşleri Başkanlığı"nın lağvedilerek devletin bütün dinlere eşit mesafede olması olduğunu belirttiler.
Yıllardır okullardaki zorunlu din derslerinin kaldırılması ve Diyanet İşleri Başkanlığı"nın lağvedilmesi ile ilgili taleplerini dile getirdiklerin ve getirmeye de devam edeceklerini belirten Aydın Belediye Meclisi Eğitim Kültür Komisyonu üyesi ve Hacıbektaş Veli Kültür ve Dayanışma Derneği eski başkanı Sümran Ünal, Alevilerin Sivas Madımak Oteli"nde meydana gelen olayların 17. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliklerindeki taleplerini haklı bulduğunu söyledi. Temel hak ve özgürlükleri inanan herkesin bu taleplerin yanında olması gerektiğine de inandığını ifade eden Ünal, “Türkiye sosyal ve laik bir devlet olduğunu iddia ediyorsa sadece Sünni inanca hizmet veren Diyanet İşleri Başkanlığı"nı lağvetmelidir” dedi.
Sivas Madımak Oteli"nde meydana gelen olayların 17. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinlikleri çerçevesinde taleplerini açıklayan Aleviler EMEK Partisi Aydın İl Örgütü Aracılığı ile yayınladıkları bildiride taleplerini açıkladılar. Yayınlanan bildiride “Alevilerin bugüne kadar yaşadıklarının sorumlusu olan güçlerin bugünkü temsilcileri, yeni bir aldatma ve yanıltma içindedirler. Alevilerin diyanete bağlanması ve dedeler maaş verilmesi gibi uygulamalar alevi toplumunun kültür ve gelenekleri ile asla bağdaştırılamaz. Bu gibi taleplerden vazgeçilmelidir. Diyanet lağvedilerek devletin bütün dinlere eşit mesafede durması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevileri rencide eden söz ve yazılı kaynakların değiştirilmesi kesin taleplerimizdir” ifadelerine yer verildi.
Okullarda zorunlu din dersi okutulmasına anlam veremediğini ve bunun "dinler tarihi" dersi ile değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Aydın Belediye Meclisi Eğitim Kültür Komisyonu üyesi ve Hacıbektaş Veli Kültür ve Dayanışma Derneği eski Başkanı Sümran Ünal “Türkiye Demokratik ve Sosyal Laik Devlet olduğunu iddia ediyorsa sadece Sünni inanca hizmet veren Diyanet İşleri Başkanlığı"nı kaldırmalı ve okullardaki zorunlu din derslerini kaldırmalıdır” dedi.