Devlet Bakanı Faruk Çelik, Ali Bardakoğlu"nun Diyanet İşleri Başkanlığı, Ayşe Sucu"nun da Diyanet Vakfı Kadın Merkezi Başkanlığı görevinden alınmasını "eksen oturması" olarak nitelendirdi. Diyanet"in teşkilat yasasının çıktığını hatırlatan Çelik, “Bu yeni yapılanmanın yansımaları olacak. Bu da yeni vizyonunun, görüntüsünun, yapısının, eksene oturması demektir” dedi. Radikal"in sorularını yanıtlayan Diyanet"ten sorumlu Devlet Bakanı Çelik, hükümetin başörtüsü sorununun çözümü yolunda Bardakoğlu"ndan destek bulamadığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise “Bardakoğlu ile bu konuda sıkıntı yaşamadık” dedi.

Hayat boyu mu kalacak
Çelik, Radikal"in gündeme getirdiği "Diyanet"in din adamı yetiştirme" talebininse, tevhid-i tedrisat kanununa aykırı olduğunu söyleyerek, “Bunu ortaya atan Diyanet"in bir uzmanıdır. Yoksa Diyanet"in gündeminde değildir” dedi.

Çelik, Bardakoğlu ve Sucu"nun görevden alınmasının "Diyanet"te eksen kayması" olarak yorumlandığının hatırlatılması üzerine ise “Eksen oturuyor Diyanet"te. Çünkü en temel ihtiyacı olan temel yasadan da yoksun Diyanet bu yasaya kavuştu. Bu yasanın hükümleri çerçevesinde yeni bir yapılanmaya gidecek. Bu yeni yapılanmanın yansımaları olacak. Bu da yeni vizyonun, görüntünün, yapının eksene oturması demektir” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu"nun "Kürt ve Alevilerin sorunları ile ilgili bir kompleks içerisinde olduğunu" söyleyen Çelik, Kürtçe Kuran da olabileceğini söyledi.

Tartışmalar nasıl başladı?
Kasım ayında Başkan Ali Bardakoğlu"nun yerine yardımcısı Mehmet Görmez"in atanması spekülasyonlara neden oldu. Başörtüsü konusunda hükümete açıktan destek vermediği için görevden alındığı iddia edildi. Hükümet kaynakları bu iddiaları yalanladı ama Bardakoğlu"nun sessiz kalması dikkat çekti. Ardından Diyanet Vakfı Kadın Merkezi Müdürü Ayşe Sucu da görevinden alınarak yerine vekâleten Hafsa Fidan Vidinli getirildi. Yeni başkan Mehmet Görmez, Ali Bardakoğlu döneminin üç başkan yardımcısıyla da yollarını ayırırken birini korudu. (radikal)