Hareketsiz yaşam tarzı ve yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi nedeniyle ortaya çıkan diyabet Türkiye'de korkutucu bir hızla artıyor.

Ülkemizde diyabet görülme sıklığının son 10 yılda neredeyse 2 kat arttığını belirten Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Serdar Güler, "20 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 7 kişiden biri diyabetlidir. Ancak bu yüksek rakam aslında buzdağının görünen kısmı çünkü aynı yaş grubunda "prediyabet" dediğimiz diyabet için çok yüksek risk altında olanların oranı yüzde 30'dur.Kabaca hesaplarsak ülkemizde 20 yaş üzerinde olanların yarısı ya diyabetli ya da prediyabetli" dedi.

BU KORKUNÇ BİR ŞEY

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2030 Türkiye diyabet sıklığı öngörüsüne değinen Doç. Dr. Güler, yapılan hesaplamalara göre 2030'da Türkiye'de diyabet sıklığının yüzde 8,7 olacağının öngörüldüğünü kaydetti. Buna rağmen Türkiye'nin bu oranı 2010 yılında aştığına dikkat çeken Güler sözlerine şöyle devam etti: "Bugün toplumda diyabet sıklığı yüzde 13,7'ye çıktı. Türkiye'de 6 buçuk milyon diyabetli, 14 buçuk milyon da prediyabetli hasta var. Yani 21 milyon diyabetlimiz var. Bu artışın devam etmesi halinde 2020'de Türkiye'de herkes ya diyabetli, ya prediyabetli ya daobez olacak. Bu korkunç bir şey."

Doç. Dr. Serdar Güler, sosyal ve ekonomik ilerlemelerin ortaya çıkardığı dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının diyabet artışında önemli rol oynadığına dikkat çekti.

Her yıl 13 milyar TL harcıyoruz

Diyabetin sadece sağlık yönünden değil ekonomik yönden de ciddi bir problem niteliği taşıdığını belirten Güler, "Diyabet hastalığına her yıl 13 milyar lira harcıyoruz. Bu bir hastalık için azımsanmayacak bir meblağ" dedi.

Diyabet nedir?

Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olmasıyla gösterir. Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glikozun (şekerin) hücrelerin içine girememesidir. Nedenlerine göre birçok diyabet tipi olmakla birlikte diyabet vakalarının çok büyük bir kısmını Tip 1 ve Tip 2 diyabet oluşturmaktadır. Tip 1 diyabet daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde, Tip 2 ise sıklıkla erişkinlerde ve obez kişilerde görülmektedir.