Dünyada ortalama yüzde 2.5 oranında görülen şeker hastalığının Türkiye'de yüzde 7.2, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde ise yaklaşık yüzde 11.6 oranında görüldüğünü kaydeden Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Prof. Dr. Erkin Kır “Diyabetin ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi"nde artmasının en önemli nedenleri yanlış beslenme, diğer bir deyişler beslenme kültüründeki yanlış yöntemlerdir” dedi.
Dünyadaki körlük, böbrek yetmezliği ve bacak kesilmelerinin çoğunun sebebinin şeker hastalığı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erkin Kır "Diyabetin bazı erken belirtileri vardır. Kan şekeri yüksek olan kişilerde yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, sık idrara çıkma, susama, yara ve berelerin uzun zamanda iyileşmesi gibi belirtileri vardır. Kontrol altında tutulmadığı takdirde gözün retina tabakasını etkileyerek kalıcı körlüklere neden olabilir. Hastalık, 40 yaş sonrası hasta grubunda en önemli körlük nedenidir. Tüm şeker hastalarının yüzde 25'inde çeşitli evrelerde retinopati görülür. Şeker hastalığının uzun süredir olması, kontrol altında olmaması, hastanın aynı zamanda hipertansiyonun olması retinopati gelişimini arttırır. Şeker hastalarında
Gözde oluşabilecek olan hasarın başladığını veya başlayacağını gösteren bir belirti yoktur. Belirtiler hissedildiği zaman ise geç olabilir. Bu nedenle şeker hastalarının düzenli aralıklarla göz doktoruna gitmesi büyük önem taşımaktadır. Uygun takip ve tedavi ile körlüklerin yüzde 90'ı önlenebilir” dedi.