Erdoğan’ın Büyük Ortadoğu Projesi’nin eşbaşkanı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “ABD’de büyük Yahudi ödülünü alan bu değil miydi? Şimdi nasıl kaplan kesiliyor. Dişlerini sökeceğim onun, hiç merak etmeyin. Bu değil miydi, Irak’ta binlerce Müslüman kadına tecavüz edilirken Amerikan askerlerine başarı dileyen” dedi.
 
CHP Lideri Kılıçdaroğlu dün Eskişehir ve İstanbul’daydı. İstanbul Kazlıçeşme Meydanı’nda CHP’nin düzenlediği ilk mitinge, partililere göre 500 bin kişi katıldı. Kemal Kılıçdaroğlu miting meydanına eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile el ele çıkıp halkı selamladı, sonra da güvercin uçurdu. Çocukları Kerem ve Aslı Kılıçdaroğlu ise konuşmayı kenarda dinledi. Kendisinden önce sahne alan sanatçılar ve milletvekili adaylarıyla halkı selamlayan Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:
 
Kemal’in sakinliği, Recep’in öfkesini yenecek. Ne söylerse söylesin benim yüreğimde insan sevgisi var. Ne yaparsa yapsın projelerimizi anlatacağız. Bizim yapmaya çalıştığımız her çabanın içinde emek var. Sabahın 7’sinden gecenin geç saatlerine kadar çalıştık, ürettik, emek harcadık, ondan sonra sizin karşınıza çıktık. 
 
Vekillerin canı tatlı
 
Adana’da konuşmuş, sözde ben İsrail’i destekliyormuşum. Allah aşkına Büyük Ortadoğu Projesi’nin eşbaşkanı bu değil miydi? ABD’de büyük Yahudi ödülünü alan bu değil miydi? Şimdi nasıl kaplan kesiliyor. Dişlerini sökeceğim onun hiç merak etmeyin. Bu değil miydi, Irak’ta binlerce Müslüman kadına tecavüz edilirken Amerikan askerlerine başarı dileyen. Sözde vatansevermiş. Hadi canım sende. Mavi Marmara’yı gönderirken neden izin vermedin milletvekillerinin o gemiye binmesine? Çünkü senin vekilinin canı tatlı. Bizim temel bir amacımız var. Dünyanın en güzel ülkesinde dostça ve kardeşçe yaşamak istiyoruz. Barışı sağlayacak adres CHP’dir. 
 
Erdoğan’ın öfkesi
 
- Hopa’yı biliyorsunuz. Ben de “Her siyasal partinin özgürce propaganda yapmasına izin vermek lazım” dedim. Hopa’yı savaş alanına döndüren Erdoğan’ın öfkesidir. O kadar öfkeli ki ölen emekli öğretmen için bile adını bilmek istemediğini söyledi. Ölen insanın arkasından söz söylenir mi, sitem edilir mi? Olayı duyunca emekli öğretmenin ailesini de otobüsten düşen polisin ailesini de aradım. Yüreğimizdeki insan sevgisine bakın, bir de onların yüreğine bakın.
 
Oyun düşüşte
 
- Özgür medya istiyoruz. Medya Türkiye’de özgür mü? Recep Bey yurt dışındaki gazetelere bile ateş püskürüyor. Düşünün, Economist dergisi ‘CHP’ye oy verin’ demiş, vay sen misin bunu söyleyen, neredeyse dünyayı ayağa kaldıracak. Recep Bey sen meraklanma halkın iradesine engel vuramazsın. CHP’nin oyu yükselişte, senin oyun düşüşte.
 
4 ayda siyaseti bırakırım
 
- İstanbul’da yüz binlerin önünde söz veriyorum. İlk 4 ay içinde Aile Sigortası kurumunu kurmazsam, çiftçiler için mazotu 1,5 liraya indirmezsem, esnafın emekli aylığından kesilen yüzde 15 sosyal güvenlik destek primini kaldırmazsam, gençler için bedelli askerliği çıkarmazsam siyaseti de genel başkanlığı da bırakacağım.
 
- Bir pankart diyor ki ‘Taksi paran bizden çık Kemal’in karşısına.’ Ben uçak parası vermeye de razıyım gelsin bakalım karşıma. Bir ülkenin lideri ana muhalefet partisi ile TV’de tartışmaya gelmiyorsa bu kişiye korkak denir. Korkak insanın ülkeyi yönetmesi beklenir mi? Gelse ben ne diyeceğimi çok iyi biliyorum. 
 
Judo karate bilmiyorum
 
- Eğer cesaretten bahsediyorsa cesur olsun. Gelirsin otururuz, ben öyle judo ya da karate kursuna gitmedim. Boks dersi de almadım. Gelirsin iki medeni insan gibi tartışırız. Ama gelmesi için 3 tane şart olması lazım. Geçmişinin temiz olması, kul hakkı yememesi ve mangal gibi yürek lazım.
 
Kazlıçeşme tahmini
CHP: 500 bin Polis: 100 bin
 
CHP’nin Kazlıçeşme Meydanı’nda “İstanbul gücünü göster” sloganıyla düzenlediği miting şenlik havasında geçti. Partililer kalabalığın 500 binden fazla olduğunu söylerken, polis 100 bin civarında olduğunu açıkladı. 
 
Marşlarla geldiler
 
SAATLER öncesinden Kazlıçeşme Meydanı’nı dolduran vatandaşların coşkusu, Kılıçdaroğlu’nun geldiğinin anons edilmesiyle birlikte doruğa ulaştı. Karayolu ile meydana gelemeyen vatandaşlar deniz yolunu tercih etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin mitinge denizyoluyla gelenlere İDO, karayoluyla gelenlereyse Trafik Polislerinin engel çıkardığını ileri sürdü. 
 
Erdoğan’a suçlama: Kaset servis ediyor 
 
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın “Ahlaksız, edepsiz, alçak” ithamına, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in tavsiyesiyle karşılık verdi: “Sayın Görmez’le havaalanında karşılaştık. Kendisi dedi ki, ‘Bir yönetici Hz. Muhammed’e gidiyor ve ‘Ey Allah’ın Resulü, bana kısa bir tavsiyeniz var mı?’ diye soruyor. Hz. Muhammed’in verdiği yanıt ‘Öfkelenme’ oluyor. Bundan daha güzel bir tavsiye olamaz tabii. Güzel bir tavsiye.” 
Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Daha çok telefonlar, mektuplar çıkacak” sözleri için de şunları söyledi: “Recep Tayyip Erdoğan yasa dışı dinlemeleri önceden bilen, bunları kontrol eden, yasadışı kasetleri dinledikten sonra bunların servis edilmesine karar veren bir sürecin içine girmiştir. Daha önce ‘Yarın bunun kaseti çıkar’ dedi ve ertesi gün çıktı. Bir bakan da ‘Daha çok kasetler var, dinlemeler var’ diyor. Demek ki bunları seyretmişler. Arşivlerine koymuşlar, istedikleri zaman servis ediyorlar. Bütün cumhuriyet savcılarına suç duyurusunda bulunuyorum. Bu kasetleri dinleyenler, kasetleri çekenler iktidarın içindedirler.” 
 
Dinlemelerin hesabı sorulacak
 
CHP, kişilerin yasadışı izlenmesi ve telefon dinlemeleri konusundaki ihlalleri incelemek üzere bir üst kurul oluşturma, usulsüz yapılan tüm dinlemelerin geçmişe dönük incelenmesi sözünü verdi. CHP genel başkan yardımcıları Sencer Ayata ile Emrehan Halıcı, dün partilerinin Bilgi Toplumu Raporu’nu açıkladılar. İnternette sansürü kaldırma sözü veren CHP adına konuşan Halıcı, şöyle dedi: “Bireylerin, kendilerini ve çocuklarını korumalarının farklı yöntemleri vardır. Bu özdenetim yollarını bulmaları için bilgilendirilmeleri gerekir, yasaklama değil. Geçmişe yönelik olarak karanlıkta hiçbir şey bırakmayacağız. Herşey çok şeffaflaşacak. ” CHP’nin yeni raporunda öne çıkan bazı unsurlar şöyle:
 
- Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı kurulacak. Konuyla ilgili tüm kuruluşlar bu bakanlığa bağlanacak.
- 1 megabitlik internet erişimi ‘temel hizmet’ olarak tanımlanacak.
- Öğrenciler ve engelliler internet hizmetlerinden ücretsiz yararlandırılacak.
- Bilişim sektörü ayrıcalıklı sanayi kolu olarak tanımlanacak ve desteklenecek. 
- Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki oranı önce yüzde 2, sonra yüzde 3’e yükseltilecek.
- Yazılım odaklı teknokentler kurulacak, aralarındaki iletişimle eşgüdüm artırılacak.
- Elektronik Haberleşme Kanunu’nda düzenleme yapılarak Rekabet Kurulu ile BTK arasındaki yetki karmaşasına son verilecek.
- Özel yaşamın ve haberleşmenin gizliliği çerçevesinde, iletişimin yasadışı izlenmesi ve telefon dinlemeleri konusundaki ihlalleri incelemek üzere İletişim Güvenliği ve Denetimi Üst Kurulu adında bağımsız bir üst kurul oluşturulacak.
- Mahkemelerin toplu dinleme yetkisi vermesi önlenecek.
- Başta internet olmak üzere dinleme kayıtlarının basın-yayın organları aracılığıyla yayınlanmasına ilişkin cezalar yeniden düzenlenerek artırılacak.
- Telefon ve internetteki yüzde 43’e varan vergi yükü, hesaplamalara göre yüzde 25 oranında azaltılabilecek. 
 
Birlikte selam
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir mitinginde coşkulu kalabalığı Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’le el ele selamladı. Kılıçdaroğlu, başında kasketle platformda yerini alan Büyükerşen’i takdim ederken ‘Eskişehir’i Eskişehir yapan’, ‘Hocaların hocası’ ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, miting sonrası platformun önünde bulunan engellilerin yanına giderek tek tek hatırlarını sordu.
 
Hürriyet