Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, "1 Haziran'dan bu yana alıkonulan Musul Başkonsolosluğumuz personeli ile Musul'un Geyara ilçesinde tutulan, bir firmamızda çalışan 31 şoförden oluşan vatandaşlarımızın en kısa sürede, sağ salimen ülkemize dönmelerinin sağlanması için de devletimiz tüm imkânlarını seferber etmiş durumdadır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; "Irak'ta son dönemde yaşanan gelişmeler ve güvenlik durumundaki hızlı kötüleşme hakkında Bakanlığımızca düzenli olarak her gün açıklama yapılarak kamuoyumuzun bilgilendirileceği dün Sayın Bakanımız tarafından ifade edilmişti. Irak'ın Musul vilayetinde 6 Haziran'da başlayan çatışmalar nedeniyle, Uluslararası Göç Örgütü verilerine göre sadece geçtiğimiz hafta içinde Musul'dan yaklaşık 500,000 civarında kişi ülkenin nispeten sakin bölgelerine göç etmiştir. Şehirde hastanelere erişimsağlanamamakta, içme suyu ve gıda ihtiyacı artmaktadır. Kerkük, Selahaddin, Diyala ve Anbar vilayetlerindeki pek çok yerleşim yeri civarında da çatışmalar devam etmektedir."

"IKB DIŞINDA KALAN 15 VİLAYETTE 7 İLA 10 BİN ARASINDA VATANDAŞIMIZIN BULUNDUĞU TAHMİN EDİLİYOR"

"Irak'taki mevcut istikrarsızlığın vatandaşlarımız üzerindeki etkisininmümkün olduğunca asgari düzeyde olabilmesi için gayret gösterilmektedir. Irak'ta görev yapan diplomatik ve konsüler temsilciliklerimizdeki resmi verilere göre, Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) dışında kalan 15 Vilayette 7 ila 10 bin arasında vatandaşımızın bulunduğu tahmin edilmektedir. IKB içinde ise 110,000 civarında vatandaşımızın ikamet izni olduğu bilinmektedir. Bunun dışında, geçicisürelerle giden veya turist olarak giriş yapıp bu ülkede çalışanvatandaşlarımızın sayısına ilişkin sağlıklı bilgi bulunmamaktadır. 13 Haziran tarihinde Bakanlığımızca yapılan güvenlik duyurusunda kayıtlı unsurlar geçerliliğini korumakta olup, Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar ve Bağdat'ta bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleribakımından her koşulda müteyakkız bulunarak, mümkün olan en kısasürede bu vilayetlerden ayrılmaları ve bu vilayetlere seyahat etmekten kaçınmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir. Gelişmelerin seyrine göre sözkonusu duyuruda gerekli güncellemelerde bulunulacaktır."

UÇAK BİLETLERİ EN DÜŞÜK TARİFEDEN

"Vatandaşlarımızın Irak'tan ülkemize rahatlıkla geri dönebilmeleri amacıyla, THY, Bağdat, Basra, Necef, Süleymaniye ve ErbilHavalimanlarından gerçekleştirdiği normal seferlerin devam etmesi,tarifeli seferler için kullanılan mevcut uçak tiplerinin büyütülerek daha fazla yolcu taşınması, ihtiyaç duyulması halinde ek seferler gerçekleştirilmesi ve uçak biletlerinin mümkün olan en düşük tarifedenücretlendirilmesi kararlarını alarak uygulamaya geçirmiştir."

"DEVLETİMİZ TÜM İMKÂNLARINI SEFERBER ETMİŞ DURUMDADIR"

"Öte yandan, 11 Haziran'dan bu yana alıkonulan Musul Başkonsolosluğumuz personeli ile Musul'un Geyara ilçesinde tutulan, bir firmamızda çalışan 31 şoförden oluşan vatandaşlarımızın en kısasürede, sağ salimen ülkemize dönmelerinin sağlanması için de devletimiz tüm imkânlarını seferber etmiş durumdadır. Bu konuda gerekliçalışmalar hassasiyetle sürdürülmektedir. Irak'ta alıkonulan vatandaşlarımıza ilişkin olarak çok sayıda dost ülke tarafından yapılan veülkemizle dayanışma içinde olunduğu mesajına yer verilen açıklamalar da memnuniyetle izlenmektedir.