Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan"daki tutuklu Türk vatandaşlarla ilgili şikayetlerin geldiğini belirterek, Gürcistan"da tutuklu Türk vatandaşlarının durumlarıyla Bakanlığın, Tiflis Büyükelçiliği'nin ve Batum Başkonsolosluğu'nun yakından ilgilendiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir soruyu cevaplarken, Gürcistan"daki tutuklu vatandaşların durumlarıyla Bakanlığın ilgilendiğini ve konunun Ahmet Davutoğlu tarafından da bizzat takip edildiğini açıkladı.

Tutuklanan ve mahkûm olan vatandaşların durumları Bakanlığa veya ilgili dış temsilciliğe intikal ettiği andan itibaren özel ihtimam gösterildiği, talep ve şikâyetlerin öncelikle ele alındığı belirtilerek sorunların ilgili ülkeler yerel makamları nezdinde girişim konusu yapıldığı ifade edildi.

Sözcü, Tiflis Büyükelçiliği'nin son bir yıl içinde cezaevlerine çeşitli vesilelerle toplam 21, Batum Başkonsolosluğu'nun ise son altı ayda 16 ziyaret gerçekleştirdiğini ifade etti. Vatandaşlar ile görüşülerek, sorunların dinlendiğine ve dile getirilen sorunların öncelikle cezaevi idarelerine aktarılarak, çözüm bulunmasının talep edildiğine dikkat çekti.
Türkiye"de olduğu gibi diğer ülkelerde de yargıya intikal etmiş konularda, başlayan yasal süreçlerin tamamlanmasını beklemek zorunluluğu bulunduğu hatırlatılarak, son iki yılda Batum Başkonsolosluğu'nun Batum dışında, Poti, Senaki, Zugdidi ve Kutaisi şehirlerine, alıkonulan Türk balıkçı tekneleri, tutuklanan balıkçı ve denizcilerle ilgili dava süreçlerini izlemek ve girişimlerde bulunmak amacıyla 30'u aşkın ziyaret yaptığı, duruşmaları izlediği, avukatlar, savcılar, hâkimler ve Sahil Güvenlik yetkilileriyle görüştüğü belirtildi.