Ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan özel sağlık kuruluşları, mesleki etik kurallarına aykırı, insanları yanıltan, yanlış yönlendiren, talep oluşturmaya yönelik, doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilendirme yapamayacak.

''Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan özel sağlık kuruluşları, tıbbi deontoloji ve mesleki etik kurallarına aykırı, insanları yanıltan, yanlış yönlendiren, talep oluşturmaya yönelik, doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış veya yerleşik tıbbi metod haline gelmemiş uygulamalara dayalı tanıtım yapamayacak ve diğer sağlık kuruluşları aleyhine haksız rekabet oluşturan davranışlarda bulunamayacak.

''Sağlığı koruyucu ve geliştirici nitelikte bilgilendirme yapılabilecek''

Kuruluşların, tabelaları ile basılı ve elektronik ortam materyallerinde, uygunluk belgelerinde kayıtlı sağlık kuruluşu ismi dışında başka bir isim kullanamayacağı hükmünü getiren yönetmelikte, kuruluşların, sağlığı koruyucu ve geliştirici nitelikte bilgilendirme yapabileceği kaydedildi.

Yönetmelikte ayrıca, ''kuruluşların her türlü yayın mecralarında yer alan sağlık bilgileri, konusuna göre yetkili sağlık meslek mensupları tarafından verilmek zorundadır. Bu mecralar yoluyla yapılan bilgilendirme ve tanıtımlar, hastayı ilgili sağlık kuruluşuna doğrudan veya dolaylı biçimde yönlendirecek şekilde olamaz'' hükmü getiriliyor.