Aydın Diş Hekimleri Odası üyeleri, Türk Diş Hekimleri Günü ve Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenliyor. Aydın Diş Hekimleri Odası Başkanı Serpil Çakır Kocaevli, meslektaşlarının taleplerini 11 madde halinde sıraladı
Aydın Diş Hekimleri Odası üyeleri, 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü ve Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Ardından oda binasında kahvaltı etkinliği gerçekleştirildi.
Günün anlam ve önemine ilişkin açıklamada bulunan Aydın Diş Hekimleri Odası Başkanı Serpil Çakır Kocaevli, “Ülkemizde her yıl; 1908 yılında dişçi mektebi bütçesinin Maarif Bakanlığına sunulduğu gün olan 22 Kasım ‘Türk Diş Hekimleri Günü’ ve bu günün içinde bulunduğu hafta ‘Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’ olarak kutlanır. Bu yıl modern diş hekimliğinin 116. yılını kutluyoruz. 1953 yılında Türk Tabipler Birliği Kanunun kabulü ile diş hekimleri de meslek örgütü olarak bu çatı altında alındı. Uzun yıllar dayanışma ile sağlanan güç birliğine rağmen, örgüt yönetiminde sayısal temsil dengesizliğinin yarattığı sıkıntılar, Türk Tabipler Birliği çatısından ayrılarak kendi meslek örgütümüzü kurma kararı alınmasına neden oldu. 32 yıl sonra 1985 yılında çıkarılan Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu ile Türk Diş Hekimleri Birliği resmen kurulmuş oldu. Aydın Diş Hekimleri Odası da 1986 yılında ülkemizde ilk kurulan diş hekimliği odalarımızdandır” ifadelerini kullandı.
TALEPLERİ İFADE ETTİ
Meslektaşlarının yetkililerden taleplerini 11 madde halinde sıralayan Kocaevli, şunları kaydetti: “Meslek dışı kişiler ağız ve diş sağlığı kuruluşlarına ortak olmamalıdır. Yeni diş hekimliği fakültesi açılmamalıdır. Sağlıkta hizmet sunumunda KDV yüzde 1’e indirilmelidir. SSK ve BAĞ-KUR’dan emekli olan diş hekimlerine de ilave ödeme verilmelidir. Apartmanlarda muayenehane ve polikliniklerin serbestçe açılabilmesi için düzenlemede değişiklik yapılmalıdır. Diş hekimleri daha fazla sayıda ve yaygın şekilde kamuda istihdam edilmelidir. Kamu diş hekimlerinin sorunları ivedilikle çözülmelidir. Muayenehane açılışında hizmetin nitelikli sunumu ile ilgisi olmayan şartların yerine getirilmesi istenmemelidir. Erkek meslektaşlarımızın askerliklerini diş hekimi olarak yapabilmesinin önü açılmalıdır. Diş hekimlerine yeşil pasaport verilmelidir. Diş hekimliğinde taşeron ve alt işveren şeklinde çalışma biçimi ortadan kaldırılmalıdır.”