Belge, eski Trabzon Emniyet Müdürü, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek tarafından mahkemeye gönderilmiş. Belgede "Ogün Samast'ı İstanbul'a geldiğinde arkadaşları karşıladı" yazıyor. Bu belgeyi açıklayan Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen. Ancak belge cinayete ilişkin bir çok yeni ve cavaplanması gereken soruyu da gündeme getiriyor.

"İddianamede ve bu davanın belgeleri içinde olmayan bir şeyi, bir önceki duruşma öncesi dosyaya gönderilen bir belge, ki bunu eski Trabzon Emniyet Müdürü, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olan kişinin imzasıyla geldi, hiç bugüne kadar yok, dosyada görmedik yani. Diyor ki Ogün Samast'ı İstanbul'a geldiğinde arkadaşları karşıladı." CNN TÜRK'te Tarafsız Bölge programında Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen'in açıkladığı bu belge önemli.

Belen'in bahsettiği isim, kısa bir süre önce Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan alınan Ramazan Akyürek. Gönderdiği belge, cinayetten 2 gün önce Ogün Samast'ın izlendiğini ortaya koyuyor.

Belen, "Bu raporlar bu cinayeti işleyecek kişilerin izlenmesiyle ilgili raporları istediğimizde, son gelen, işte eski Trabzon Emniyet Müdürü ve 1 ay öncesine kadar Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olan kişinin imzasıyla Ogün Samast'ın İstanbul'a geldiğinde otogarda tarafından karşılandığı yazılıyor" dedi.

Programın konuklarından biri de Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları kitabının yazarı Nedim Şener'di.

Şener, Ramazan Akyürek'in, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporunda Dink cinayeti ile ilgili görevi ihmalle suçlandığını hatırlattı ve yeni bilgi karşısında yeni sorular gündeme getirdi.

Şener, "Halkımızın deyimiyle ayaklarına dolanmış, yani adamlar kendi suçlarını itiraf etmişler. Arkadaşlarıyla buluştuğunu biliyorlarsa, istihbaratın hangi bölümü takip ediyordu? Ramazan Akyürek bunu bilebilecek hangi verilere sahip? Neleri var elinde?" diye sordu.

Gazeteci yazar Oral Çalışlar da, İstanbul'da arkadaşları tarafından karşılandığına ilişkin belgenin çok önemli olduğunu vurguladı.

Çalışlar, "Siz eğer cinayeti işleyecek kişiyi bizzat İstanbul'a indiği anda İstanbul'a geldiğini biliyorsanız, karşılandığını biliyorsanız, aslında siz cinayeti biliyorsunuz demektir. Bir devlet cinayeti biliyorsa ve cinayet işlenmişse o azman bu nasıl ifade edilir?" dedi./milliyet