Samast"ın İstanbul"da cinayetten önceki gününü birlikte geçirdiği kişilerin ifadeleriyle, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Akyürek"in imzalayıp mahkemeye gönderdiği yazı çelişkili....

Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast"ın İstanbul"da üç arkadaşı tarafından otogarda karşılandığına ilişkin eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek imzalı belge cinayette yeni kuşkuların doğmasına neden oldu. Samast"ın İstanbul"da cinayetten önceki bir gününü birlikte geçirdiği kişilerin ifadeleri ile Samast"ın ifadesi arasında çelişki olduğu da ortaya çıktı. Polis muhbiri Erhan Tuncel"in, Samast"ın cinayeti işleyecek kişi olduğunu polislere anlattığını söylemesi de Samast"ın polis takibinde olduğu iddialarına önemli kanıt oldu.

Ogün Samast"ın cinayetten önce İstanbul"da buluştuğu dört kişiden biri olan Orhan Özbaş, ifadesinde Samast"la internette oyun oynarken tanıştığını ve MSN"de sohbet ettiklerini, cep telefonuyla da görüşmeye başladıklarını ileri sürdü. Samast"ın “alkol aldığını veya hap kullandığını, çok yalan konuştuğunu ve abartılı biri olduğunu” söyleyen Özbaş, Samast"ta İstanbul"da buluşmalarını ise şöyle anlattı: “18 Ocak 2007 günü (cinayetten bir gün önce) öğle üzeri MSN"mi açtığımda Ogün"den ileti geldi. Bu kameralı görüşmemizde başında beyaz beresi olduğunu fark ettim. Bayrampaşa"da olduğunu ve görüşmek istediğini söyledi. Ben de kendisini kırmak istemedim ve Bayrampaşa"da en iyi bildiğim yer olan Ada Park"a gelmesini söyledim.”

Samast"ın yanına babasının arabasıyla gittiğini ve yanına arkadaşları Kaan Gerçek, Turan Meral ve Mesut Kadri"yi aldığını anlatan Özbaş, arabayla gezdiklerini ancak cinayetin işlendiği yer olan Şişli"ye gitmediklerini ileri sürdü. Samast"ın kendilerine tabancasını ve bilgisayar çıktısını koyduğu şeffaf bir dosya içinde Dink"in fotoğrafını gösterdiğini ve bu kişiyi öldüreceğini söylediğini ancak kendilerinin buna inanmadıklarını ileri sürdü.

Özbaş"ın ifadesine göre 4 kişi, Samast"ı o günün akşamında dayısının kahvehanesine bırakmışlardı. Özbaş ertesi gün Samast"ın kendisini arayarak bahsettiği kişiyi öldürdüğünü söylediğini, ancak korktuğu için polise ihbar etmediğini anlattı.

Emniyet 3 kişi dedi, ama...

Samast"la gezen diğer üç kişi de Özbaş"ın bu ifadesine benzer ifadeler verdiler. Bunlardan Yunanistan vatandaşı ve İskeçe doğumlu olan Mesut Kadri"nin adı, Emniyet"in yazısında Samast"ı karşılayanlar arasında sayılmadı. Kadri ise ifadesinde Samast"la gezen ekipte yer aldığını söyledi. Ogün Samast da ifadesinde otogarda karşılamadan bahsetmedi. Ancak Samast"ın ifadesi, Özbaş"ın ifadesiyle çelişiyordu. Samast, MSN"yle görüşüp buluşmaya karar verdiklerini anlatan Özbaş"ın aksine, telefonla arayarak buluştuğunu iddia etti. Bu 4 kişi ile ilgili delil bulunamadığı gerekçesiyle dava açılmadı.

Erhan Tuncel: Samast"ın ismini polise verdim

Ogün Samast, ifadesinde İstanbul"a gelişinde otogarda karşılamadan bahsetmemişti.

- Cinayetin azmettiricilerinden olduğu iddiasıyla yargılanan polis muhbiri Erhan Tuncel, müfettişlere, Hayal"in Dink cinayetini Ogün Samast"a işleteceğini polise anlattığını söylemişti. Tuncel, polisler Onur Karakaya ve Mehmet Ayhan"a, Samast"ı ismini bilmediği için, “Pelitlispor"da sol kanatta hızlı koşan bir çocuk” diye tarif ederek, cinayeti işleyeceğini anlattığını iddia etti. İki polis ise verdikleri ifadede bu iddiayı yalanladılar. Tuncel, “Ogün"ün ismini vermek için Emniyeti defalarca aradım, ama kimseye ulaşamadım. Emniyete 14 Ocak 2007"de (cinayetten 5 gün önce) de mesaj çektim, bana "telefonumuz bozuk"diye mesaj geldi” dedi./vatan