Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink'in öldürüleceğini önceden bildikleri halde gereğini yapmadıkları iddiasıyla haklarında soruşturma izni verilen ve dava açılan dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 5 askerin, 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde 'görevi ihmalden' yargılanmasına karar verdi.


Hrant Dink'in öldürüleceğini bildikleri halde gerekli önlemi almadıkları iddiasıyla 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Jandarma Başçavuş Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin'in ifadeleri doğrultusunda, dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, istihbarat şubesinde görevli askerler Yüzbaşı Metin Yıldız, Astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile Uzman Çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dosya hazırlanmış ve 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.



2. Sulh Ceza Hakimi Şevki Uluçam, Trabzon İl İdare Kurulu tarafından soruşturma izni verildikten sonra Cumhuriyet Başsavcılığı'nca haklarında dava dosyası hazırlanan 6 askerin dosyasıyla ilgili görevsizlik kararı vermiş, Cumhuriyet Savcısı'nın itirazı üzerine konuyu görüşen 3. Asliye Ceza Mahkemesi de, görevsizlik kararını yerinde bulmayarak dosyayı yeniden 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne iade etmişti. 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin daha önce verdiği yargılanmakta olan iki askerle ilgili görevsizlik kararı da bir üst mahkemeden dönmüştü.



Ağır Ceza son kararı verdi



Verdiği iki görevsizlik kararı da üst mahkemeden dönen 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Şevki Uluçam, 4 Şubat 2009'daki son duruşmada, ortadaki belirsizliğin kaldırılması için Ağır Ceza Mahkemesi'ne görüş sorulmasına ve davanın hangi mahkemede görüşüleceğinin kesinleştirilmesine karar verdi. 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin yazıyla görüş sorduğu Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi bugün dosyayla ilgili kararını verdi. Karara göre, Albay Ali Öz ve 5 asker, yargılanmakta olan Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin gibi 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim önüne çıkacak.



2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara göre, Albay Ali Öz ve 5 asker, TCK'nın 257/2. maddesine göre 'görevi ihmal' suçuyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Ağır Ceza, eğer 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı uyarınca görüş bildirseydi, Albay Ali ve diğer askerler TCK'nın 257/1. maddesine göre 'görevi kötüye kullanma' suçuyla yargılanacak ve haklarında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenebilecekti.



2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararı üzerine, 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde 6 Mayıs 2009'da görülecek duruşmada Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin'in dosyalarının Albay Ali Öz ve 5 askerin dosyasıyla birleştirmesi bekleniyor.


Hürriyet