Dink ailesinin avukatlarının verdiği dilekçede, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı"nca haklarında soruşturma başlatılan ve aralarında Albay Ali Öz"ün de bulunduğu 10 askerin, ceza kanununun “görevini ihmal ederek cinayetin işlenmesine yardım etmek” suçunu düzenleyen maddesi çerçevesinde Dink"in ölümünün gerçekleşmesini sağladıkları, sahte belge düzenleyerek asıl suçun işlenmesine yardım ettikleri savunuldu.
Gazeteci Hrant Dink"in öldürüldüğü dönemde Trabzon"da görevli Albay Ali Öz"ün de aralarında bulunduğu 10 asker hakkında Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı"nca başlatılan soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"nca yürütülmesi istendi.

Dink ailesinin avukatları Fethiye Çetin, Bahri Bayram Belen ve Ergin Cinmen Beşiktaş"taki İstanbul Adliyesi"ne gelerek, 18 sayfadan oluşan dilekçeyi Hrant Dink cinayeti soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı"na verdi.

Avukat Engin Cinmen, adliye çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Trabzon Sulh Ceza Mahkemesi"ndeki dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi"ndeki dava dosyasıyla birleşmesi gerektiğini söyledi.

Cinmen, “Trabzon jandarmasındaki görevlilerle birlikte tek bir dosyada yargılama olmazsa inanıyoruz ki Dink cinayeti hiçbir zaman ne karar verilirse verilsin vicdanları ve hukuku tatmin etmeyecektir. Türkiye, bu cinayetle yaşayacaktır. Bu yıllarca sürecektir. Her zaman bir soru işareti olarak toplum vicdanında kalacaktır. Taleplerimizi bu şekilde hem buraya, hem de Trabzon Savcılığı"na verdik” diye konuştu.

ASKERLERİN CİNAYETİ BİLDİĞİ KANITLANDI
Dilekçede, “görevi ihmal” suçundan 2 askerin yargılandığı Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi"nde Mart ayında görülen davanın ara kararında, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı"nda görevli 10 asker hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiği hatırlatıldı.

Bunun üzerine Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı"nca aralarında Albay Ali Öz"ün de bulunduğu 10 asker hakkında “adli soruşturma” başlatıldığı ifade edilen dilekçede, bu soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"nca sürdürülmesi gerektiği kaydedildi.

Dilekçede, şüphelilerin 2006 yılı Temmuz ayından itibaren Yasin Hayal ve arkadaşlarının Dink"i öldürmeyi planladıklarını bildikleri, önlem alınması gerekirken ihmal gösterdikleri, ifade verenlere baskı uyguladıkları öne sürülerek, şüphelilerin eylemlerinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi"nde devam eden davanın sanıklarıyla kişisel ilişkilerinin var olduğunu kanıtladığı anlatıldı.

“Şüpheliler görevlerini gereği gibi yapsalardı Dink bugün hayatta olacaktı” denilen dilekçede, şüphelilerin TCK"nın “görevini ihmal ederek cinayetin işlenmesine yardım etmek” suçunu düzenleyen TCK"nın 83. maddesi çerçevesinde Dink"in ölümünün gerçekleşmesini sağladıkları, sahte belge düzenleyerek asıl suçun işlenmesine yardım ettikleri savunuldu.

Dilekçede, şüphelilerin TCK"nın silahlı örgüt suçunu düzenleyen 314. maddesinin 1 ve 2"inci fıkralarında yer alan örgütlenmenin içerisinde oldukları da öne sürülerek, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı"nın başlattığı soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"nca yürütülmesi istendi.

AA