DSİ 21. Bölge Müdürü Diniz, taşkın sonucu binlerce dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığı Söke Ovası'nda incelemelerde bulunarak, taşkını önleme çalışmalarıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı.
Diniz, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aydın'da yaşanan sağanak sonucu Büyük Menderes Menderes Nehri'nin taştığını ve il genelinde yaklaşık 10-12 bin hektar alanın su altında kaldığını söyledi.
Bölgedeki yıllık yağış miktarının yaklaşık yüzde 40'ının sadece ocak ayında düştüğünü ve bunun da bu tür sıkıntıları yarattığını ifade eden Diniz, Büyük Menderes Nehri'nin Aydın'dan geçen yatak kapasitesinin halen 160 metreküp olduğunu vurguladı.
Ancak yağışlar nedeniyle nehir yatağından şu an 260 metreküp suyun geçtiğine dikkati çeken Diniz, şöyle devam etti:
''Haliyle su yatağa sığmadığı için taşkın meydana geliyor. Aydın'daki Çine, Topçam, Yaylakavak, İkizdere ve Kemer barajları olmasaydı bu gelen su iki katına, yani 520 metreküpe çıkacaktı. Büyük Menderes Nehri'ndeki taşkınların önlenmesi için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Taşkının engellenmesi için Büyük Menderes Nehri'nin yatağını temizleme ve kapasitesini genişletme çalışması yapıyoruz. Çalışmalara başladık ancak yukarıdan (Nazilli) başlayan çalışmalar buralara kadar gelemedi. Ayrıca Koçarlı-Bağarası sulaması da bir diğer üzerinde çalıştığımız çözüm konusu. Burada 35 kilometrelik taşkın seddesi yapılacak. Bu da önemli bir çözüm ve yapımını bu yıl ihale edeceğiz. Sarıçay Barajı'nın da bu sene projesi yapılıyor. Önümüzdeki senenin başında yapımına başlanacak ve bu üç çalışmanın tamamlanmasıyla ciddi bir rahatlama yaşanacak.''

-Söke'de 100 bin dekar alan su altında-

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş ise taşkın sonucu çiftçilerin mağdur olduğunu belirterek, ''Söke'de 100 bin dekarlık tarım arazisin su altında kaldı. Su altında kalan arazilerin 3 bin dekarında buğday, arpa ve fiğ ekiliydi. Akçakaya, Burunköy, Pamukçular ve Nalbantlar'da su baskını tehlikesi devam ediyor. Menderes nehrinin ıslahı acilen yapılmalıdır'' dedi.
Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi ise taşkın ile ilgili yapılabileceklerinin bu aşamada kısıtlı olduğunu ifade ederek, ''Risk olan yerlerde, her türlü imkanımız ile DSİ ile koordineli şekilde takviyeler yapılıyor. Söke Ovası Sulama Birliği'nin tüm makineleri sahada. Gerek Sarıçay seddesi, gerekse diğer setler üzerindeki patlayan veya risk olan yerlere müdahale ediyoruz'' diye konuştu.
Öte yandan, taşkın nedeniyle Söke ve Bağarası ilçeleri arasındaki karayolunun kapanmaması için DSİ, karayolları ve Söke Ovası Sulama Birliği ekiplerince yol kenarına toprak set çekme ve patlayan taşkın setlerinin onarımı için çalışmalar sürdürülüyor.