Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye ve Yeni Zelanda arasında çalışma ve yatırım yapma koşullarının sağlanması gerektiğini ifade ederek, ''Siyasi nitelikli vize gibi sorunları ve bürokrasiyi kaldırmalıyız'' dedi.

Dinçer, Wellington'da eşbaşkanlığını yürüttüğü Türkiye-Yeni Zelanda Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 8. Dönem Toplantısına katıldı.

Ömer Dinçer, toplantıda yaptığı konuşmada, çalışmaları dolayısıyla iki ülke heyetlerine teşekkür etti.

Görüşmeler sonrasında ortaya çıkan metnin şuan için beklentileri karşılamaya yeterli olmayabileceğini dile getiren Dinçer, bunun, daha sonra sağlanacak mutabakata ulaşma yolunda bir aşama, ilişkilerin daha da geliştirilmesi için de destek olacağını söyledi. Dinçer, ''Gelinen nokta, her halükarda geldiğimiz noktadan daha iyi'' dedi.

İki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini vurgulayan Dinçer, Türkiye ve Yeni Zelanda arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi olduğunu ve aralarında hiçbir sorun bulunmadığını vurguladı.
Bunun yanında ekonomik ilişkilerin o kadar da gelişmediğini dile getiren Dinçer, bu ilişkileri geliştirmek için yeni bir vizyona ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dinçer, kendisine, heyetlerarası görüşmelerde özellikle Yeni Zelanda'nın uyguladığı vizelerin revize edilmesi konusunda tartışmalar yaşandığı bilgisinin iletildiğini ifade etti.

Ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin geliştirmesinde vize uygulamasının zorluk yarattığına dikkati çeken Dinçer, bu durumun, Türk iş adamlarının Yeni Zelanda'ya gelmesini güçleştirdiğini belirtti.

Yeni Zelanda vatandaşlarının Türkiye'ye vize almadan gelebildiklerine işaret eden Dinçer, 2008'de Türkiye'ye gelen Yeni Zelandalı sayısının 23 bini bulduğunu bildirdi. Dinçer, ''Sizin iş adamlarınız ülkemize geldiğinde vize istemiyoruz, üstelik teşvik veriyoruz'' diye konuştu.

-''ELİMİZİ UZATIYORUZ''-

Sosyal güvenlik alanındaki ilişkilerde zorluklar yaşandığına değinen Dinçer, ''İki ülke arasında çalışma ve yatırım yapma koşullarını sağlamamız lazım. Siyasi nitelikli vize gibi sorunları ve bürokrasiyi kaldırmalıyız. Yatırım yapmak isteyenlerin işlerini kolaylaştırmalıyız. Size elimizi uzatıp iki ülke arası ilişkilerdeki sınırları kaldırma yönünde teklifte bulunuyoruz'' dedi.

Başbakanlar düzeyinde yapılan görüşmelerde ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki azmin ortaya konduğunu vurgulayan Dinçer, görevlerinin bunu pekiştirecek adımlar atmak olduğunu söyledi.

Dinçer, işi imzalanan metinle bırakmamayı ve alt düzeyde yürütülecek teknik çalışmayla yapılacaklar konusunda eylem planı hazırlanmasını ve böylece sorunların aşılmasında çok daha hızlı adımlar atılmasını önerdi.

Ekonomik ilişkileri geliştirmenin sadece mal alıp satmakla sınırlı olmadığını dile getiren Dinçer, olaya böyle yaklaşılsa şu anda 112 milyon dolar civarında olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin kolaylıkla 3-4 kat artırılabileceğini kaydetti.

Türkiye ve Yeni Zelanda'nın stratejik konumlarına dikkati çeken Dinçer, iki ülkenin kendi fırsatlarını ortaya koymasının çok çeşitli alanlarda işbirliği imkanları yaratacağını belirtti.

Dinçer, ''Bizim verimli tarım alanlarımız, sizin verimli tarım işletmeleriniz var. İki ülkenin işbirliği çok daha büyük fırsatlar sunacaktır'' diye konuştu.

-''KORUMACI YAKLAŞIM GERİDE KALDI''-

Türkiye-Yeni Zelanda KEK Eşbaşkanı ve Yeni Zelanda Ticaret Bakanı Tim Groser da var olan engelleri aşma konusunda bir takım yollar bulunması gerektiğini söyledi.

İlişkilere bir takım sınırlar koymanın ve ''korumacı'' yaklaşımların geride kaldığını dile getiren Groser, Türkiye'den ilişkileri gerçekten geliştirmeye yönelik güçlü bir işaret gelmesini beklediklerini ifade etti.

Daha sonra iki bakan, Türkiye-Yeni Zelanda KEK 8. Dönem Toplantısının ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettirilmesine yönelik mutabakat metnini imzaladı.

A.A