1986 yılından beri Ekim ayının ilk haftasını “Camiler Haftası”, 2003 yılından beri de “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlamakta olduğunu işaret eden İl Müftüsü Hıdır Bayrak, “Başlangıcından bu güne kadar cami ve mescitler Müslümanlarda sağduyunun ve dindarlık bilincinin oluşmasına büyük katkı sağlamıştır. Ruhi ve bedeni temizliğin günlük olarak yapılması açısından ise büyük bir değer taşımaktadır. Bu yönüyle, Camiler, tarihin her döneminde ibadet, irşat ve arınmanın merkezi olmuştur. Camilerimiz, çevre bilinci ile etrafına estetik güzellik kazandıran, görüntüsüyle bulunduğu alanlara buram buram maneviyat teneffüs ettiren, minarelerinin şerefelerinden yükselen ezanlarla hürriyet ve istiklalimizin ilan edildiği Mescid-i Haram"ın birer şubeleridir. Cenab-ı Allah Kur"an-ı Kerim"de "Allah"ın mescitlerini ancak Allah"a ve ahiret gününe inanan, kimseler imar eder" buyurmaktadır. Bu yönüyle camilerimiz dua ve ibadetlerin topluca Allah"a arzedildiği, gönüllerin yıkandığı, elem ve sevinçlerin paylaşıldığı kutsal mekanlardır” dedi.

“Camilerde müminler günde beş vakit saf tutarak birlik ve beraberliğin, sevgi ve kardeşliğin müstesna örneklerini verirler” diyen Müftü Bayrak, “Namazdan sonra cami içinde ve cami dışında birbirleriyle yaptıkları musafaha ve gönülden iyi temenniler paylaşmanın doruk noktasıdır. Cuma ve Bayram günlerinde ve muhtelif zamanlarda yapılan va"zu nasihatler ve okunan hutbeler dini ve milli bütünlük, ülkemizin vatanı ve milletiyle bölünmezliği açısından, farklılıkların ayrılık yerine İslam kardeşliğini perçinleme yönünden apayrı önem taşımaktadır.

Din görevlilerimizin; toplum yapımıza, camilerin, cemaatinin ve toplumun huzur ve mutluluğuna katkısı da küçümsenemez. Zira cami görevlilerimiz mesai mefhumu gözetmeksizin fedakarlık ve feragatlık prensipleri ile görev yapmaktadırlar. Bu nedenle, Başkanlığımız, onun taşradaki temsilcisi olan il ve ilçe müftülüklerimiz ve bünyelerinde çalışan din görevlilerimiz değişen ve gelişen şartlar muvacehesinde kendilerini yenileme gayreti içindedirler. Samimi davranış ve güler yüzlülükleri, hoş sohbetleriyle büyük, küçük herkesin gönlünü kazanan din görevlilerimizi, cami ve mescitlerimizin imarı ve ihyasında emeği geçenleri bu vesileyle kutluyorum” diye konuştu.

Aydın İl Müftülüğü tarafından belirlenen Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlama programı ise şöyle: 01 Ekim 2009 Perşembe günü saat 09:30"da, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda Haftanın açılışı, 02 Ekim 2009 tarihinde haftanın anlam ve önemiyle ilgili Cuma namazı öncesi va"zu nasihat yapılacak, 03 Ekim 2009 tarihinde saat 12:00"de İlimiz Merkez Bey Camiinde dini ve Hayri hizmetlerde bulunan geçmişlerimizin ruhuna ithafen mevlid-i şerif okunacak ve lokma ikramında bulunulacaktır. 05 Ekim 2009 tarihinde Pazartesi günü de saat 19:30"da D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Aşık"ın vereceği konferansa ve akabinde sunulacak Tasavvuf Musikisi Konseri.