Halkın mezhebine göre fişlendiği Çorum'da uygulanacak 8 senaryoda, sahte şeyhlerden kaçak kurban derisi toplamaya kadar her türlü 'oyun' sahneleniyor. En çarpıcı senaryoda ise, bir imam cami hoparlöründen, “Din elden gidiyor” diye bağırarak halkı isyana teşvik ediyor.

Son ihbar mektubuyla deşifre olan askeri belgelerde, örnek “irtica senaryoları” hazırlandığı ve hayali diyaloglarla köy imamlarına cami hoparlöründen “Dikkat dikkat dinimiz elden gidiyor, bu cenazeyi kim kaldıracak” anonsları yaptırıldığı ortaya çıktı.
İhbar CD'siyle birlikte deşifre olan askeri belgelerde, örnek “irtica senar-yoları” hazırlandığı ve senaryolarda sadece kişi ve yer isimlerinin boş bırakılarak, bu boşlukların doldurulmasının istendiği öne sürüldü.

ÇORUM SENARYOSU

Çorum'da uygulanmak üzere hazırlandığı anlaşılan “Çorum Senaryo” başlıklı bölümde 8 farklı senaryo yer alıyor. Kurban Bayramı'nda beş-altı kişilik bir grubun evleri dolaşarak izinsiz kurban derisi topladığı da belirtilen senaryolarda, Cuma günü bir jandarma devriyesinin köy imamının cami hoparlöründen 'Dikkat, dikkat ey ahali Kur'an kursları kapatılıyor, dinimiz elden gidiyor, bu cenazeyi kim kaldıracak' şeklindeki hayali anonslarını duyduğu da belirtiliyor. Köy imamının sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasını tasvip etmediği de senaryoya koyulmuş. Bu senaryolarda oluşacak suçlara mevzuat desteği de sağlandığı anlaşılan CD'de “İrtica İle Mücadelede Mevzuat Durumu” başlığı altında Anayasa'dan başlayarak 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu olmak üzere tüm yasalar tek tek sayıldı.

'OKULA GÖNDERMEYİN'

İşte hayali cami imamının, Çorum'da köy halkını isyana teşvik ettiği senaryonun tam metni:

“Örnek Senaryo : Cami İmamının Halkı Suç İşlemeye Tahrik Etmesi...

.............İlçesi Jandarma Komutanlığı'na bağlı sorumluluk sahasında bulunan A köyünde Cuma günü bir jandarma devriyesi köyde önleyici kolluk görevi icra ederken; köy imamının cami hoparlöründen 'Dikkat, dikkat ey ahali bu Cuma namazı öncesi okunan sela değildir. Kur'an kursları kapatılıyor, Müslüman âleminin başı sağ olsun, dinimiz elden gidiyor, siz ne biçim Müslümanlarsınız, bu cenazeyi kim kaldıracak' şeklinde üst üste birkaç kez anons yaptığı tespit edilmiştir. Devriye komutanı tarafından hemen olay yerinde yapılan ilk araştırmada, köy imamının sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasını tasvip etmediği, bunun Kur'an kurslarının kapatılmasına yönelik bir politika olduğu, köy halkına çocuklarını Kur'an kurslarına göndermedikleri takdirde Müslüman olamayacakları, Medeni Kanun'un bir gavur kanunu olduğu şeklinde daha öncede topluluk önünde görüşlerini bildirdiği tespit edilmiştir.”

ŞEYH: CİHAT İLAN EDİN

Bir diğer örnek senaryo ise, “Mürşit Oluşturmak, Şeyh Unvanı Kullanmak, İzinsiz Yardım Toplamak, İzinsiz Kur'an Kursu Açmak, Küçük Çocuklara İrticai Eğitim Vermek” başlığı altında toplanmış. Senaryoya göre, ilk etapta “İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı, ...........İlçe Jandarma Komutanlığı'nın Karakolu sorumluluk sahasında ikamet eden A şahsının önderliğindeki ...............tarikatının irticai faaliyetleri konusunda çeşitli istihbari bilgiler” elde ediliyor. Karanlık senaryonun devamı ise şöyle: “Bu kapsamda; lüks bir villada oturan A'yı değişik illerden gelen kişilerin ziyaret ettiği, ziyarete gelen kişilerin A'ya 'Şeyh' olarak hitap ettiği, A'nın kendisini ziyarete gelen şahıslara; laikliğin Allah düşmanı, Kur'an düşmanı, İslam düşmanı bir din ve rejim olduğu, Müslümanların bu rejime karşı cihat etmesinin, devletin mevcut yönetim şeklinin yıkılarak yerine şeriat rejiminin getirilmesinin, çocuklarını ilköğretim okulları yerine Kur'an kurslarına göndermeleri gerektiği şeklinde konuşmalar yapılıyor...”

İşte oynanacak 'oyun'lar:

Hayali dershane

“Örnek Senaryo: İlkokul Çağındaki Çocukları Okula Göndermeyip Kanun Ve Nizamlara Aykırı Dini Eğitim Aldırmak...

...........İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı .............. Karakolu sorumluluk sahasında; A ve B köylerinde bir grup vatandaşın ilkokul çağındaki kız ve erkek çocuklarını okula göndermedikleri, kanun ve nizamlara aykırı olarak açılmış olan bir dershanede yetkisiz öğretmenler marifetiyle dini eğitim aldırdıkları tespit edilmiştir.”


Kurban derisi

“Örnek Senaryo:...............İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı .............Karakolu sorumluluk sahasında bulunan ................köyünde Kurban Bayramı'nda; beş-altı kişilik bir grubun evleri dolaşarak izinsiz ve makbuzsuz olarak kurban derileri, fitre ve zekat topladıkları, bu şahısların kendilerini Türk Hava Kurumu görevlileri olarak tanıttıkları ihbar edilmiştir.”

Cüppeli adam

Örnek Senaryo: Sarıklı, Cüppeli Şahıslar ile Kara Çarşaflı Kadınlar...

A ilçesindeki bazı mahallelerdeki vatandaşların sokaklarda sarık ve cüppeli olarak dolaştıkları, kadınların da siyah çarşaf giydikleri tespit edilmiştir. Bu olayda aşağıdaki suç ve eylemlerin oluştuğu değerlendirilmektedir. Bu olayda erkeklerin giyilmesi yasaklanmış olan sarık ve cüppeyi giyerek dolaşması sonucunda 671 sayılı Şapka İktisadi Hakkında Kanun Türk milletinin iktiza etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyeti hükmüne aykırılık ve 677 sayılı kanunda belirtilen unvan ve sıfatlara mahsus kıyafetlerin giyilmeyeceği hükümlerine muhalefet etmek suçu oluşmuştur.”

'İrtica yayını'

“Örnek Senaryo: İrtica İçerikli Yayın Yapmak...

.................İlçe Jandarma Komutanlığı'nca İlçe sınırlarında ......... frekanslarında yayın yapan A radyosunun .................tarihinde yayınlanan 15 dakikalık programında irticai nitelikte yayın yaptığı tespit edilmiştir. Radyonun programında; Atatürk ilke inkılaplarının çağdaş olmadığı, özellikle laiklik ilkesinin 'dinsizlik' anlamına geldiği, kendisini laik gören şahısların dinsiz oldukları, Müslüman bir halkın içinde laikliğin olmayacağı, mevcut yasalara göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dininin olmadığı.”/yeni şafak