Yeni Zelanda'da Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bugün dünyada en fazla konuşulan Hint-Avrupa ailesine mensup tüm diller ilk önce Anadolu'da ortaya çıktı. Auckland Üniversitesi'nden Remco Bouckaert başkanlığındaki heyetin araştırmasına göre; Hint-Avrupa ailesine mensup tüm diller 8 ila 9 bin 500 yıl önce Anadolu'da doğdu. Bilim insanları; İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Farsça, Hintçe ve Yunanca gibi 100 kadar dilin, Batı Anadolu'da konuşulan bir dilden türediği sonucuna vardı. Söz konusu dillerin 200 kelimesinin ele alınarak yapıldığı belirtilen araştırmada, benzer kelimeler karşılaştırıldı. Bilim insanları bu dillerin Sri Lanka'dan İzlanda'ya kadar çok geniş alana yüzyıllar içerisinde tarım toplumları aracılığıyla yayıldığını düşünüyor. Türk dil bilimciler ise bu tezin yeni bir tez olmadığını dile getirerek bilim çevrelerinin söz konusu hipotezi 1987'den beri tartıştığını söyledi.

'KUVVETLE MUHTEMEL DOĞRU'
Sevan Nişanyan (Dilbilimci): Bu tez ilk olarak 1987'de Colin Renfrew tarafından ortaya atıldı. Dilbilimde 'Anadolu hipotezi' olarak bilinen tez ilk ortaya atıldığı dönemde ciddi bir şekilde tartışıldı. Bu tez ilginç bir tezdir, kuvvetle muhtemel doğrudur. Ancak kelimeler toprağın altından bulunup çıkarılarak keşfedilmez. Kabul görmemesinin nedeni, yeterince kanıtın olmamasıdır. Bir başka tez de Hint Avrupa dil ailesinin Rusya'nın güneyindeki Ural Dağları'ndan çıktığı şeklindedir. Bu da bilim dünyasında kabul görür.
Necmiye Alpay (Yazar-Dilbilimci): Ben bu son teze ihtiyatla yaklaşıyorum. Özellikle tarihin tozlu raflarına kalkmış 'Güneş Dil Teorisi' gibi teorilerle ilişki kurulmaya çalışılmasını tehlikeli bir yaklaşım olarak görüyorum. Ancak bu araştırmayı da dillerine gelişimine katkıda bulunması nedeniyle önemli buluyorum.

DÜNYADA 2.5 MİLYAR KİŞİ
Hint Avrupa dilleri, dünyanın en büyük dil ailesi. 2.5 milyardan fazla insan tarafından konuşuluyor. Avrupa'nın en büyük dilleri, Güney ve Batı Asya dilleri, Kuzey-Güney Amerika ve Okyanusya'da en çok konuşulan diller bu grupta. Dünyada en çok konuşulan 20 dilden 12'si Hint- Avrupa dil grubuna ait. Bunların arasında İngilizce, İspanyolca, Hintçe, Portekizce, Bengalce, Rusça, Almanca, Fransızca, Marati, İtalyanca, Puncapca ve Urduca yer alıyor.

ANADOLU'NUN KADİM DİLLERİ
Ethnologue.com'un raporuna göre Türkiye'de Türkçe dışında 36 dil konuşuluyor: Buna göre Kürtçeyi 11.5 milyon, Abazacayı 10 bin, Adigeceyi 71 bin, Arapçayı 400 bin, Arnavutçayı 65 bin, Azericeyi 530 bin, Boşnakçayı 20 bin, Çingene dillerini 50 bin, Ermeniceyi 40 bin, Rumcayı 5 bin, Özbekçeyi 2 bin, Osetçeyi 2 bin, Gagavuzcayı 327 bin, Gürcüceyi 40 bin, Kabartcaycayı 202 bin, Süryaniceyi 4 bin, Ladino dilini 8 bin, Kazakçayı 600, Kırgızcayı 1000, Kumukçayı ise birkaç yüz kişi konuşuyor.