Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan ve barındırdığı bitki ve hayvan türleriyle yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Kuşadası’ndaki Dilek Yarımadası Milli Parkı, ziyaretçi akınına uğrarken, yılın ilk dokuz aylık bölümünde rekor düzeyde gelir elde edildi. Geçen yılın 12 ayında 97 bin 707 araçla 945 bin lira gelir elde edilen Dilek Yarımadası Milli Parkı’nı bu yıl ilk dokuz ayda 90 bin araç ziyaret ederken, gelir ise yaklaşım bir milyon liraya ulaşırken, 9 ayda geçen yılın bir yıllık rakamı aşılmış oldu.
Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı beldesindeki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda minibüslerden 35 TL, midibüslerden 47 TL, otobüslerden 95 TL, otomobillerden 10 TL, motosikletlerden 7 TL, yaya olarak giriş yapanlardan ise kişi başı 4 TL giriş ücreti alınıyor.
DİLEK YARIMADASI MİLLİ PARKI
Türkiye'nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, 27 bin 675 hektarlık bir alana sahip. Karşısında Yunanistan'ın Sisam Adası bulunan parkın Dilek Yarımadası bölümü, Samsun Dağları'nın Ege Denizi'ne doğru uzanan son noktası konumunda. 20 kilometre uzunluğunda ve ortalama 6 kilometre genişliğindeki bölümün jeolojik yapısı; paleozoik şistler, mezozoik kalkerler ve Mermerler ile neojen tortul kütlelerden meydana gelmiştir. Yarımadanın morfolojik yapısı içinde birçok tepe, vadi, kanyon ve koy bulunur. Ortalama 650 metre yüksekliğe sahip yarımadanın en yüksek yeri milli parkın adını aldığı 1237 metrelik Dilek Tepe (Mykale)'dir. Yarımadanın güneyine bitişik olan Büyük Menderes Deltası'nın en önemli su kaynağı 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri'dir. Delta, birkaç lagün, tuzcul bataklıklar ve çamur düzlüklerini kapsayan taşkın sahası özelliğinde önemli bir sulak alandır. Bu alan zengin biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlıları ve endemik türleri barındırması nedeniyle uluslararası öneme sahiptir.Milli park, Uluslararası Sulakalanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa´nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) kapsamında korunan alan niteliğindedir.
Milli parkta yaklaşık 250 adet kuş türü bulunur ve bunlardan 70'i burada ürer. Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan küçük karabatak (phalacrocorax pygmeus), dünyada toplam sayıları 3 bin çift olduğu tahmin edilen tepeli pelikan (pelecanus crispus ), küçük akbalıkçıl (egretta garzetta), küçük kerkenez (falco naumanni), akça cılıbıt (caharadrius alexandrinus ) ve akkuyruklu kartal (haliaeetus albicilla) deltada üreyen önemli kuş türlerinden bazılarıdır.
Milli Park içerisinde 804 bitki türü belirlenmiştir. Bu bitkilerden 6'sı dünyada sadece burada görülür. Ayrıca dünyada sadece Türkiye'de bulunan 18 bitki türünü de bünyesinde barındırır.
Milli Park, 28 memeli, 42 sürüngen, 45 çeşit balık türüne ve çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yapar. Dünyanın en nadir 10 deniz memelisinden biri olan Akdeniz foku (monachus monachus) da milli park kıyılarında yaşar. Dilek Yarımadası Milli Parkı sahilleri, Türkiye'nin yapılaşmanın olmadığı, en temiz ve doğal kıyılarındandır. M.Ö. 9. yy'da 12 Ege (Iyon) kentinin kutsal toplanma merkezi Panionion, antik Thebai kenti, Ayayorgi Manastırı, tarihi Doğanbey köyü, Karina, Hagios Antonios Manastırı ve Zeus Mağarası da milli park sınırları içerisindedir.