Kanser, hücrenin kontrolünü ve de gen aktarımını sağlayan yönetici molekül DNA’ da gerçekleşen bir hasar sonucunda, hücrenin kontrolsüz şekilde çoğalmasıdır. Gün içerisinde vücudumuzda binlerce hatalı hücre üretilmesine rağmen, bağışıklık sistemimiz tarafından baskılanan kanser hücrelerine karşılık, bazen savunma sistemimiz kanser hücrelerinin sürekli bölünme yeteneği karşısında yetersiz kalır.

Sürekli bölünen kanser hücreleri bulundukları bölgede bir kitle meydana getirirler. Bu kitleye ur ya da tümör adı verilir. Bu urlar iyi huylu urlar ve kötü huylu urlar olarak iki şekilde sınıflandırılır. Eğer bulunduğu bölgeden başka bölgelere taşınıyorsa, kötü huylu urlardan bahsedilebilir.

Kanser oluştuğu dokuya göre adlandırılır. Bu sebeple dilde oluşan kansere genellikle ağız kanseri adı verilmektedir. Ancak dil üzerinde bölünmesi kontrol edilemeyen kötü huylu kanser hücrelerinin bazıları tümörden ayrılarak, kan veya lenf yolu ile başka doku ve organlara taşınabilir. Metastaz adı verilen bu taşınma işlemi, kanserle savaşı zorlaştırmaktadır.

Dil Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

1. Dil Üzerinde Tümör Oluşumu

dil tümörü

Dil üzerinde kırmızı veya beyaz benek olarak oluşan ancak zamanla büyüyen bir lezyon, dil üzerinde oluşan tümörün habercisi olabilmektedir. Aynı zamanda bu lezyonlar diş etlerinde ve ağız içi boşluğunun herhangi bir yerinde de görülebilmektedir.
Dilin herhangi bir yerinde hissedilen sertlik, o bölgede tümör bulunduğunu ifade etmektedir. Dolayısı ile dilinde yağ bezesi gibi bir sertlik hisseden kişilerin kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerekmektedir.

2. Ağız İçinde Yara ve Kanama

ağız içi yara

Yemek yerken veya konuşurken ağız içinde kanamaların meydana gelmesi, ağızda geçmeyen yaralar ve tükürükte kanın varlığı, fark edilemeyen tümörlerin kendisini ifade edişidir. Açıklanamayan kanamalar olabileceği gibi, dil üzerinde ülserli yaralar olarak da gözlenebilir. Dilde nedeni bilinmeyen yaralar oluşmaya başladığı durumda hemen bir doktora görünmekte fayda var.

3. Ağız Açmada ve Yutkunmada Güçlük

yutkunma güçlüğü

Dil kanserinin belirtilerinden birisi de, kişinin ağzını açtığında, çiğneme hareketlerinde, konuşurken, yutkunurken dilini her hareket ettirdiğinde ağrı ve sızı hissetmesidir. Bunun sonucunda da zamanla hissettiği acı sebebiyle iştahı zamanla azalır, daha az konuşur.
Dilin hangi bölgesinde tümör oluştuğuna bağlı olarak, tat almada bozukluklar meydana gelir. Örneğin dilin arka tarafındaki tümörler acının algılanmasında sorun oluşturacaktır. Dilin yanında ve altında oluşan tümörler ise oluşturdukları kanamalar sebebiyle tat almada bozulmaya yol açar.

4. Kötü Nefes Kokusu

kötü nefes kokusu

Hastalığın ilerleyen evrelerinde, tipik ağız kokusundan farklı olan ağır bir ağız kokusu oluşmaktadır. Kimi zaman ağız kokusunun sebebi dişte meydana gelen çürüklere, tüketilen besinlere bağlanabilir. Ancak kötü koku sürekli devam ettiği durumda, bu durum dil kanserinin bir belirtisi olabilir.

5. Boyun Lenf Bezlerinde Şişlik

lenf bezi şişlik
Kanserin yayılımına bağlı olarak, boyunda kitle ve boyun lenf bezlerinde ağrısız bir şekilde büyüme ve şişlik meydana gelebilmektedir. Aynı şekilde boğazda bir şey kalmış hissi, azalmak bilmeyen ve kulağa da vurabilen boğaz ağrısı ve yutkunma güçlükleri de, dil kanserinin vücudun daha alt bölgelerine yayıldığına dair belirtilerdendir.

6. Kilo Kaybı

kilo kaybı
Kilo almak istediği ve bol kalorili beslendiği halde kilo veren ve de bu durumu normal halinden farklı olan bireyler, kanser riski altındadır. Aynı şekilde diyet yapmadığı halde hızla kilo veren bireyler de kanser tehdidiyle yüz yüzedir. Kanserin tüm türleri ilerleyen evrelerinde açıklanamayan kilo kaybına sebep olmaktadır.

7. Kullanılan Protezlerin Ağıza Sığmaması

protez
Normal şartlarda ağız içi ölçüsüne göre yapılan ve de bir süredir kullanılmakta olan protezlerin ağız içine sığamıyor olması ve yerine oturmuyor olması, ağız içerisinde anormal şişlikler meydana gelmesinden kaynaklanmaktadır. Bu şişlikler de dil kanserinin öncü belirtilerindendir.

8. Çene ve Kulak Ağrıları

çene kulak ağrısı

Dil kanseri ilerleyen evrelerde çene ve kulak yoluyla da kendisini belli etmektedir. Kulak ve çene ağrıları, çenenin şişmesi, alt ve üst dişlerin çenenin şişmesi sebebiyle tam oturmaması ilerlermiş dil kanseri şüphesi uyandırmaktadır.

Dil Kanseri Neden Olur?

  • Sigara :

    Tüm kanser türlerinde olduğu gibi, dil kanserinde de baş etkenlerden birisi olan sigara, dil hücrelerini tahriş eder ve hücre kayıplarına sebep olur. Bunun sonucunda da kendilerini yenilemek isteyen dil hücreleri bölünmeye başlar. Ancak sürekli sigara kullanımı bu döngüyü kontrolsüz hale getirir ve kontrolsüz hücre bölümü kanser anlamına gelmektedir.

  • Alkol :

    Alkol hücre zarının seçici-geçirgen yapısını bozan bir madde olduğundan, hücre ölümüne sebep olur. Dolayısı ile sigara ile benzer sonuçlara sebep olur.

  • HPV :

    Bir virüs hastalığı olan ve de siğiller ile kendisini belli eden HPV, oral sex yoluyla genital bölgeden ağıza taşınabilir. Her tipi kanserojen olmamakla birlikte, HPV DNA tiplendirmesi ile kanserojen türler olup olmadıkları tespit edilebilir.

  • Ağız içi aparat tahrişi :

    Diş protezi gibi ağız içi aparat kullanan kişilerin yaşadıkları sürtünme, batma gibi durumlar uzun süre devam ettiğinde, tahrişe sebep oldukları bölgelerde kanser eğilimi oluşturmaktadır.

Risk faktörlerinden bir veya birkaçına maruz kalan ağız, kansere karşı normal bünyeye göre daha savunmasızdır. Bu sebeple risk gurubundaysanız, en ufak dil kanseri belirtisinde diş doktorunuza veya kulak burun boğaz hekiminize muayene olmalısınız.