Diklenmeden dik durmak üzerine kurulu. Bazı monşerler bunu anlatmakta zorluk çekebilir. Gölgesinden korkanlar bunu anlamakta zorlanabilirler" dedi. Erdoğan"ı izleyen yaklaşık 3 bin kişi Neve Şalom Sinagogu yakınında "Kahrolsun İsrail", "Vur de vuralım, öl de ölelim" sloganları attı.

METRONUN Şişhane-Taksim ve 4.Levent- Maslak bölümlerinin açılış törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Bölge coğrafyasında yüz milyonların umudu" denilerek kürsüye çağırıldı. Erdoğan, yurtta sulh, dünyada sulh sloganını benimsediklerini söyleyerek bu sebeple Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinde, İsrail-Pakistan görüşmelerinde, Lübnan meselesinin çözümünde, Gürcistan-Rusya çatışmasında arabuluculuk yaptıklarını söyledi. Erdoğan özetle şunları söyledi:

Eleştiri fosforlu bombaya

"Yaşanan bir dram vardı. Bu dram belli bir dinin, ideolojinin, dünya görüşünün, ırkın, bölgenin, devletin mensubu olarak değil, sadece insan olarak değerlendirmek gerekirdi. Ben de sadece insani duyarlılıklarla meseleye baktım. Biz kategorik olarak İsrail"i, İsraillileri, Yahudileri suçlamıyoruz. Eleştirimiz fosforlu bombalaradır, kitle imha silahlarına, uçaklarla bombardıman edilen o operasyonadır. Yani İsrail yönetiminin uygulamalarınadır bu tepkimiz.

Atatürk"ten örnek verdi

Oturumda moderatörün tavrına karşı gösterdiğimiz tepkiyi diplomatik bulmayanlara da burada birkaç şey söylemek istiyorum. Biz bir kabile reisi değiliz. Biz Türkiye Cumhuriyeti"nin Başbakanıyız. İçeridekiler de dışarıdakiler de Türkiye"nin büyüklüğünü, gücünü, ağırlığını iyi anlamalı buna göre davranmalıdır. Bizim dışişleri anlayışımız, bizim ne diyeceğimiz üzerine kurulu. Diklenmeden dik durmak üzerine kurulu. Bazı monşerler bunu anlatmakta zorluk çekebilir. Gölgesinden korkanlar bunu anlamakta zorlanabilirler. Partimiz kaybetmesin diye değil Türkiye kaybetmesin diye uğraşıyoruz... Zaman 18 Mart 1915. Dünya Türkiye"nin karşısına da Çanakkale"de bizi yok etmek için saldırıda. Çanakkale Boğazı"na girmişlerdir. Türkiye"nin nesi yok belliydi. Gücümüz belliydi. Ama Türkiye"ye saldıranların da gücü belliydi. Bütün bu olanlar karşısında Atatürk, Mehmetçiğe bir şey söylüyor. "Ben size ölmeyi emrediyorum" diyor. Bir taraftan bu mücadelelerin içinde gelen bir milletin torunu olacaksın, bir taraftan da şu ne der bu ne der diye düşüneceksin. İzzetimizle onurumuzla kimseyi oynatmayacağız.

Hürriyet