Bu ara hastanelerin acil servislerinde hep aynı hastalık konuşuluyor. Hatta "Midem ağrıyor", "Karnım kötü", "Halsizim", "İshal oldum bir yere çıkamıyorum" cümlelerini kuran kaç kişi gördünüz diye soracak olursanız, çok var! Çünkü bir salgından bahsediyoruz...

Serumlar veriliyor, hastalar akın akın hastanelere geliyor! İştahta azalma, kusma, ateş, halsizlik, keyifsizlik yaşayanlar soluğu acillerde alıyor. Halk arasında "Mide gribi" olarak bilinen "gastroenterit" yaşam kalitesini de düşürüyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hakan Güreli, bu hastalığın daha çok çocuklar ve yaşlı insanlarda görüldüğünü söylerken,  "Kişilerde mide bulantısı olunca adına mide gribi diyorlar. Aslında bu hastalık virüs ailesinin üyeleri tarafından oluyor. Yoksa mide asidik bir ortam bu yüzde bu ortamda virüs ve bakteri yaşayamıyor" dedi.

"HERKES HASTA OLABİLİR"

Dr. Güreli, çocukların çoğunlukla etkilendiği bu hastalıkta kas ve karın ağrılarının görülebileceğini, bu şikâyetin bir ile üç gün arasında devam edebileceğini ifade ederken şöyle devam etti: "Bu hastalık halı, mobilya, kapı gibi ortak kullanılan yerlerden yayılabilir. Bu durumda herkes hasta olabilir. Bulaşıcı bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha sık görülür."

Gastroenterit'in teşhisinde dışkı testleri yapıldığını belirten Dr. Güreli, "Mutlaka kirlenmekten korunmalıyız. Her şeyimiz steril olmalı. Çocuk bezi değiştirirken bile bulaşabilir. Aşı çalışmaları var ama geliştirilmesinde sıkıntılar var" şeklinde konuştu.

"İSHAL DEYİP GEÇMEYİN"

Gazete Habertürk- HT Egeli Yazarı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Filiz, "Alt tarafı ishal deyip geçmeyin. Dünyada her yıl 5 milyara yakın insan ishal oluyor. Bunların 8-10 milyonu ise ishalden ileri gelen sorunlar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Ülkemizde ilk 5 yaş grubu çocukların ölüm nedenleri arasında ishal, ikinci sırada geliyor. Bu veriler son derece önemli ve düşündürücüdür" diye görüş verdi.

NORWALK LIKE VIRUS


Dr. Filiz, mide-bağırsak enfeksiyonları sonucu oluşan ishallere "Akut Gastroenterit" adı verildiğini kaydederken şöyle devam etti: "Nedenlerinin başında parazitler, bakteriler ve virüsler gelir. Şimdi eriştiğimiz teşhis ve tedavi olanakları ile parazit ve bakterilerin yarattığı ishali nispeten daha kolay kontrol ediyoruz. Ancak virüslerin oluşturduğu salgınlara ise o denli etkili değiliz. Norovirüsler ile tanışalı henüz 40 yıl oldu. İlk kez ABD"nin Norwalk kentinde tanımlandığı için “Norwalk like virüs” adını almışlar.

Daha sonraları ismi Norovirüs olarak değiştirildi. Bildiğiniz gibi, norovirüsler, geçtiğimiz aylarda Avrupa"da pek çok ülkede salgınlara yol açtı. Genelde yaz ishalleri bakteri, kış ishalleri ise virüs kaynaklı. Bu nedenle Norovirüslerin neden olduğu mide bağırsak enfeksiyonuna “Mide Gribi” adı da verildi. Ancak “Mide Gribi” kışın görülecek diye bir kural yok"

HAMBURGERE DİKKAT!

Özellikle de çocukların en sevdiği yiyeceklerin başında hamburger geliyor. Dr. Filiz bu konuda da uyarılarda bulundu: "Mide gribi son derece bulaşıcıdır. Dışkı ile bulaşmış gıda maddeleri önde gelen bulaşma yollarıdır. Norovirüsler en sık hamburger, peynir, deniz kabukluları, ev konservesi ile bulaşır. Ayrıca havuzda yüzmek ve hasta olan kişi ile ya da kullandığı eşyalar ile temas etmek diğer bulaşma yollarıdır.

Bu nedenle hasta kişilerle doğrudan temas etmeyin ve gereksiz  ziyaretlerde bulunmayın. Bu virüsler insan bedeni dışında çoğalamazlar ancak canlılıklarını bir süre için muhafaza ederler. Pek çok kişi hastalık belirtisi göstermeden virüs taşıyıcısı olabilir. Bu nedenle özellikle gıda satışı yapılan yerlerde ve restoranlarda virüs taşıyıcılığına karşı sıkı önlemler alınır. Bunların başında da personelin periyodik kontrolü gelir."

NE YAPMALIYIZ?

Eller yıkanmalı
Çevremiz temiz tutulmalı
Giysilerimiz değiştirilmeli
Hasta ziyaretinden kaçınılmalı

İSHAL DİYETİ

Bol su içilmeli
Yağsız yoğurt yenmeli
Ayran içilmeli
Patates haşlama yenmeli
Haşlanmış ya da ızgara et tercih edilmeli

"SAĞLIK BAKANLIĞI UYARI YAPMALI"

Pek çok uzman ise gastroenterit hastalığı hakkında Sağlık Bakanlığı'nın uyarılarda bulunmasını ve eğitimler vermesini istiyor. Çünkü gastroenterit gıda zehirlenmesi veya normal griple de karıştırılabiliyor.

Habertürk