Google'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı Hiroshi Lockheimer, yaptığı yazılı  açıklamada, Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı  gerekçesiyle AB'nin kestiği 4,3 milyar avro para cezasının tekrarlamaması için AB  Komisyonuna çözüm önerilerinin sunulduğunu kaydetti.

Google'ın Android işletim sistemi kullanan akıllı telefon ve tablet  gibi mobil cihaz üreticileriyle yaptığı anlaşmaları güncellediğini belirten  Lockheimer, Samsung, Huawei gibi üreticilerin Android'le uyumlu olmayan cihaz  üretmelerine imkan tanındığını bildirdi.

Lockheimer, Android işletim sistemi kullanacak mobil cihaz  üreticilerinin Google'ın arama motoru, harita ve e-posta gibi çeşitli  uygulamaları için lisans ücreti ödeyeceklerini ifade ederek, söz konusu  değişikliklerin 29 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini, bunun Avrupa  Ekonomik Alanı'ndaki bütün yeni akıllı telefon ve tabletleri kapsayacağını  aktardı.

AB'NİN ADROID CEZASI

AB, 2016'da Google'ı, Android işletim sistemiyle piyasayı domine  etmekle ve rekabet kurallarına aykırı davranmakla suçlamıştı.

Suçlama, Google'ın kendi arama ve diğer çeşitli uygulamalarını Android  cihazlarda yüklü olarak sunmasından kaynaklanıyordu.

AB Komisyonu, temmuz ayında Google'ın akıllı telefon ve tablet gibi  mobil cihazlarda kullanılan Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye  kullandığı gerekçesiyle 4,3 milyar avroluk rekor seviyede para cezası kararı  almıştı.

Google, geçen hafta rekabet yasalarına uymadığı gerekçesiyle  Brüksel'in verdiği 4,3 milyar avro para cezasını AB'nin en yüksek hukuki merci  olan Avrupa Adalet Divanı yapısı içinde yer alan Genel Mahkemede temyize  götürmüştü.

Dünyanın en fazla kullanılan akıllı telefon işletim sistemi Android,  Google'ın pek çok uygulaması için önemli gelir kaynağı durumunda.