Hızla büyüyen çocuklarda ayakkabı seçimi sorusunun sık sık değişen her ayakkabı ile gündeme geldiğini belirten BSK Aydın Anka Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Serkan Kurnaz, okul çocuklarından bebeklere kadar ayakkabı seçimi hakkında bilgi verdi.

Ayakkabıların rahatlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Serkan Kurnaz, “Öncelikle ayakkabıların uzunluğu, genişliği ve yüksekliğine dikkat edilmelidir. Uygun boyutta olmayan ayakkabılar tırnak batması, çekiç parmak, nasır gibi hastalıklara neden olabilir. Çocukların hızlı büyüme dönemlerinde her 3-4 ayda bir yeni ayakkabı ihtiyacı olabilir. 16 ay altında çocuklarda, ayak 2 ayda 2 numara büyüyebilir. 16-24. aylarda ayaklar 3 ayda 2 numara büyürken, 24-36 aylık küçük çocuklarda 4 ayda 2 numara, 2 yaşından sonra 4-6 ayda 2 numara büyür. Yükseklik kontrol edilirken parmak üzerlerine baskı olmaması parmakların rahat hareket etmesine dikkat edilmelidir. Ayakkabı başlangıçtan beri rahat olmalıdır. Eğer yeni ayakkabılarda rahatlık için biraz yumuşama yada eskime gerekiyorsa o ayakkabı çocuğunuz için değildir” dedi.

Ayakkabıların üst parça, iç taban, dış taban ve topuk olmak üzere 4 ana parçadan oluştuğunu kaydeden Kurnaz, sağlıklı bir ayakkabının taşıması gereken özelliklerle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Ayakkabının üst kısmı deri, kanvas veya delikli bir materyalden yapılmış olmalıdır. Bu malzeme hava geçiren, terleme ile ayakta oluşan nemi dışarı atabilen malzemeden yapılmış olması önemlidir. Plastik gibi yapay maddelerden kaçınılmalıdır. Taban içinin ter emici bir maddeden yapılmış olduğundan emin olunmalıdır. İç kısmı destekli taban tercih edebilirsiniz. Aslında çocukların çoğu böyle bir desteğe ihtiyaç duymazlar. 18 ay altındaki bebeklerin hemen hepsi düz tabandır. Taban iç girintisi tam olarak 6-8 yaşlarında oluşur. Taban malzemesi yeri sağlam tutan, kaymayan ve esnek bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Sert ve yüksek tabanlar küçük çocuklarda sendelemelere ve düşmeye neden olabileceğinden kaçınılmalıdır.

Bebeklerde ayakkabıda topuğa ihtiyaç yoktur. Düz taban yürümeye yeni başlayan bebeklerde yürüyüşü kolaylaştırır. Daha büyük çocuklarda 2 cm yi geçmeyen topuklar kullanılabilir. Daha yüksek topuklar ayağın öne doğru kayarak parmakların bükülmesine neden olur”