Ünsal Ereke'nin haberine göre; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) doğalgaz dağıtım şirketleri için tarife hesaplama usül ve esasları uygulaması kapsamında ilk zam Kayseri'ye yapıldı. EPDK, sözleşmedeki madde süresi biten 33 bölge içerisinde önce Çalık Holding ve EWE ortaklığı olan Kayserigaz için bir hizmet bedeli belirledi.

2012 İLE 2016 YILLARI ARASINDA UYGULANACAK

Buna göre Ağustos ayından itibaren Kayseri'deki aylık doğalgaz faturalarına, yıllık kullanımı 100 bin metreküpe kadar olan kullanımlarda yüzde 7.2, 100 bin ile 1 milyon metreküp arasındaki kullanımlarda yüzde 2.3 ve 1 milyon ile 10 milyon metreküp arasındaki kullanımlarda da yüzde 1'lik hizmet bedeli payı eklenecek. Dağıtıcı payının eklenmesi ile faturalar yüzde 7.2 zamlanacak. Belirlenen dağıtıcı payı 2012 ile 2016 yılları arasında uygulanacak.

İSTANBUL VE ANKARA HARİÇ 33 BÖLGEYE ZAM YOLDA
Kayseri'yi Konya, Erzurum ve Sivas gibi iller izleyecek. EPDK tarafından yeni tarife kapsamında özelleştirme sürecinde bulunan İstanbul ve Ankara dışında 33 bölgeye bu şekilde zam yapılacak. EPDK'dan ihale yoluyla doğalgaz dağıtım bölgelerini kazanan şirketler, sözleşmede yazdığı kadarıyla 8 yıl boyunca hizmet bedeli talep edemeyeceklerdi. 2003 yılında yapılmaya başlanan ihalelerin ardından zamanın dolmasıyla EDPK'nın tarifeleri belirlediği metodolojiye ekleme zamanı geldi.

DAĞITICILAR 'BATARIZ' DEMİŞTİ

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (Gazbir) Başkanı Mehmet Kazancı, daha önce yaptığı açıklamada EPDK'nın belirleyeceği tarifelerde makul ve mantıklı kârların verilmemesi durumunda, 2015 yılına kadar elektrik ve doğalgaz dağıtım sektöründe konsolidasyon olacağını ve zayıf şirketlerin satılacağını ya da el değiştireceğini söylemişti.

1 METREKÜPE %7,2 ZAM GELDİ

ŞEHİR ESKİ FİYAT (TL) ARTIŞ (TL) YENİ FİYAT (TL)
Kayseri 0.868510 0.62532 0.931042