Faizi de kart faizinden bile yüksek. Bana da açmışlar ve 5,75 faiz uygulanmış. Haberim yoktu, gözümden kaçmış. Mecbur ödedim ve hesabın kapatılmasını istedim' dedi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartı ücreti ve hesap işletim ücreti konusunda sektörde bir standart sorunu yaşandığına dikkat çekerek, 'BDDK olarak Tüketici Dairesi kuracağız ve bu konuda sektörle çalışacağız.

 

Bu konuda beş kurum ortak olarak çalışıp standart getirecek. Verilen hizmetin bir bedelinin olması gerekir. Bankalar burada farklı farklı ücretler alıyor. Belirlenecek rakamlar fahiş ve tüketiciyi mağdur edecek seviyelerde olmamalı. Kredili mevduat hesabı adı verilen ek hesaplar konusunda da çok sıkıntı var. Müşteri talebi olmadan hesap açılıyor. Faizleri de çok yüksek, kart faizinden bile yüksek. Bana de açmışlar ve 5,75 faiz uygulanmış. Haberim yoktu, bayram dönemi olduğu için de gözümden kaçmış. Mecbur ödedik ve hesabın da kapatılmasını istedim' diye konuştu. Ekonomi Muhabirleri Derneği ile sohbet toplantısında soruları yanıtlayan Öztekin, tüketici şikayetlerine değinerek, 'Kredi kartı talebi ve limit artırımı yazılı talimata bağlanmalı. Bu konularda en kısa zamanda düzenlemeleri yapacağız' dedi.


YABANCI GİRİŞLERİNE DAVET
BDDK Başkanı Mukim Öztekin, kurum olarak sektörün büyümesini arzu ettiklerini belirterek şunları söyledi:
'Türkiye'ye gelenler güçlü olmalı ve katkı sağlamalı. İzin verdiğimiz, güçlü olduğuna, sektöre katkı sağlayacağına inandığımız herkesi elbette ülkemize bekliyoruz. Bankacılık parası olanların, güçlü sermayesi olanların yapacağı bir iş. Bizim istediğimiz 300 milyon dolar bankaların kendi sermayesi... Bu rakamda da değişikliği düşünmüyoruz. Türkiye'de banka kuracaklar, 500 milyon lira sermaye ile kurmalı.' Öztekin, bazı yabancı bankaların Türkiye'den çıkışına ilişkin bir soru üzerine, 'Türkiye'de şu anda bankacılık karlı. Çok çıkılması taraftarı olunacağını düşünmüyorum. Bankalarımız değerli şu anda' yanıtını verdi.

23 MİLYAR TL KAR BEKLENİYOR
Öztekin, mayıs sonu itibariyle bankacılık sektör karında yüzde 14 civarında artış olduğunu, trendin böyle devam etmesi durumunda 2012 yılında karın 23 milyar lirayı bulabileceğini söyledi. BDDK'nın verilerine göre, bankacılık sektörünün mayıs döneminde net karı, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 14.1 artışla 9.62 milyar lira oldu. Sektörün dönem karı 2011 yılında ise, yüzde 10.3 düşüşle 19.8 milyar lira olmuştu. Bu rakam 2010 yılında 22.1 milyar lira seviyesindeydi

SOMURTAN BİR KURUM DEĞİLİZ
BDDK Başkanı Öztekin, önümüzdeki dönem sektörde şeffaflık ve risk odaklı olmanın büyük önem taşıyacağına dikkat çekerek 'Denetim ve gözetim faaliyetinde bulunurken bunu da göz önünde bulunduracağız ve risk odaklı daha pro-aktif bir denetim hedefliyoruz' dedi. Öztekin, 'BDDK somurtan, uyaran ve sürekli parmak sallayan bir kurum değil. Amacımız sektörün gelişmesini ve sağlıklı işlemesini sağlamak. 'Yoksa bankacı arkadaşlarımıza kızmaktan hiç hoşlanmam. Ben bana yapılmasını istemediğim hiçbir davranışı başkalarına yapmayı arzu etmem' dedi.

Bankalar kart bedeli alabilir
Mukim Öztekin, kredi kartından ücret alınıp alınmayacağına ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
'Sözleşmede belirtildiği sürece bankalar kart bedeli alabilir. 'Ben bir tartışmaya girmek istemiyorum. Sonuçta bir bedel. Ama bu işin bir bedeli var. Müşterilerine biliyorsunuz sıfır faizle kredi kullandıran bankalar var. Sonuçta bankalar verim hesabı yapıyor. Bu verim asgari alması gereken kar mantığı ile hareket ediyor. Tüketicimizin de o noktada bilinçlendirilmesi gerekiyor.'