Mersin'in Tarsus ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, doğada kendiliğinden yetişen ve bir kaktüs türü olan dikenli incirin hasadına başlandığını bildirdi.

Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen ve Anavatanı Güney Afrika olarak bilinen dikenli incirin, doğada kendiliğinden yetiştiğini ve tamamen organik bir ürün olduğunu belirtti.

Genelde Akdeniz ve Ege kıyı şeridinde görülen dikenli incirin Tarsus'un yanı sıra Adana ve Mersin ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de yetiştiğini ifade eden Ergezer, ''Halk arasında 'Hint inciri' ya da 'Frenk inciri' olarak bilinen dikenli incir, ilçemiz kırsalında bulunan 40 köyün çevresinde yetişiyor'' dedi.

İlçede, hasadına başlanan incirin tezgahlarda yerini aldığını, bu yıl bin ton civarında rekolte beklediklerini belirten Ergezer, dikenli incirin bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarına da dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Dikenli incirin, üniversiteler tarafından yapılan araştırmalar sonucunda C vitamini deposu olduğu, vücut direncini artırdığı, insana güç ve zindelik verdiği ortaya konmuştur. Sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak alışkanlığını düzenleyen ve kabızlık sorununu gideren dikenli incire, son yıllarda Avrupa ülkelerinden yoğun talep gelmeye başladı. Yurt dışı bağlantılı birçok firma dikenli inciri başta Fransa ve İngiltere olmak üzere Avrupa'da değerlendirmek istediklerini iletti. İhracat yapan birçok firmamız özellikle Almanya, İngiltere gibi büyük Avrupa ülkelerinden gelen talep doğrultusunda küçük de olsa dikenli incir ihraç etmeye başladı. Hedefimiz dikenli incirin üretim alanlarını genişleterek gerek yurt içi gerekse yurt dışı için önemli bir üretim merkezi haline gelmek.''

Öte yandan, ilçede yaklaşık 40 yıldır seyyar tezgahında her sezon dikenli incir satan Cumali Ak, bu sezon tanesini 50 kuruştan müşterilerine sunduğunu kaydetti.