Didim’e bağlı Fevzi Paşa Mahallesinde bulunan 18 Site yöneticisi yaptığı ortak basın açıklamasında sahillerin kirliliğine dikkat çekti. Sahilde yaşanan kirlilikle ilgili olarak Akkent sitesinde toplantı düzenlendi. Toplantıya Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı’da katılırken, Mahalle Muhtarı Osman Ali Çola, site yöneticileri ve site sakinleri toplantıda hazır bulundu. Toplantıda 37 Site adına basın açıklamasını Denizlikent Sitesi Derneği Başkanı Nihat Kocamaz gerçekleştirdi. Kocamaz ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Didim İlçesi Fevzipaşa Mahallesinde bulunan site yöneticileri muhtarlığın desteğinde bir araya gelerek mahallemizdeki sorunların çözümlenmesi (deniz kirliliğinin önlenmesi) amacıyla acil eylem planı hazırlayarak sivil insiyatif oluşturmuştur. Son yıllarda sahillerimizde balçıkların oluştuğu, yosun ve denizanalarının arttığı, deniz suyunun ve tabanının aşırı derecede kirlendiği gözle görülmekte bu da bizleri tedirgin etmektedir.”ifadelerine yer verdi.
“KİRLİLİĞİN ANA SEBEBİ ALT YAPININ OLMAMASI.”
Basın açıklamasında kirliliğin ana sebebinin mahallede alt yapının olmaması, sahildeki otellerinde arıtmalarında zaman zaman sorun çıkması ile evlerin foseptiklerin sularının sızdırmasından kaynaklandığı bildirilirken şu ifadelere yer verildi; “Sahillerimizin kirlenmesinin ana sebebi mahallemizde alt yapının olmamasıdır. Bilindiği üzere Fevzipaşa Mahallesinde denize sıfır birçok otel bulunmaktadır. Bu oteller arıtmalarından çıkan suları bahçelerinde eritmeye çalışmaktadır. Sahillere çok yakın olduklarından dolayı arıtılmış bu sular denize karışmakta plajlarımızı kirletmektedirler. Zaman zaman arıtmaların bakıma alınması ya da arızalanması durumun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir. Ayrıca yine mahallemizde bulunan bir çok evin foseptik çukurlarının da sızdırmalı olduğu bilinmektedir. Foseptik çukurlarından toprağa karışan sular yine sahillerimize sızmaktadır. Önlem alınmadığı takdirde yerleşik ve özellikle yaz nüfusunun giderek arttığı mahallemizde bir süre sonra kirlilikten denize girilemeyecektir. Alt yapı çalışmalarının başlatılabilmesi için öncelikle Turizm Bakanlığı tarafından dondurulan imar planlarının onaylanması gerekmektedir. Daha önce bakanlığa mahallemiz sakinleri tarafından gönderilen dilekçeler sonuçsuz kalmış sorun çözülememiştir. Fevzi paşa mahallesi sakinleri 2007 yılından beri bakanlık tarafından dondurulan imar planlarının maddi ve manevi faturası altında ezilmektedir. Site yöneticileri ve mahalle sakinleri olarak ilk etapta deniz kirliliğinin önlenmesi ve çevre temizliğinin sağlanması amacıyla dondurulan imar planlarının onaylanması için Turizm Bakanlığına, Milletvekillerine, Valilik Makamına ve kaymakamlığa gönderilmek üzere İmza Kampanyası başlatmış bulunmaktayız. Sonuç alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”ifadelerine yer verildi.
Basın açıklamasının ardından konuşan Denizlikent Sitesi Derneği Başkanı Nihat Kocamaz sonuç alana kadar işin takipçisi olacaklarını söylerken “ Bu mücadeleyi de birlikte örgütlü şekilde sürdüreceğiz. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek için buradayız ve sizlerinde desteğiyle bu mücadeleyi başlattık.”diye konuştu.
“PLANLAMALAR BİR AN ÖNCE YAPILMALI”
Toplantıda konuşan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise Didim’i 2005 yılında Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildiğini ve tüm planlama yetkisinin Bakanlığa geçtiğini söyledi. Başkan Kamacı Fevzi Paşa Mahallesinin planlarının yapılamamasında dolayı sorunun kaynaklandığını söylerken “Bu bölgede planların yapılması için prosedürlerin aşılması lazım. Bakanlıktan planların onaylanması için girişimlerimiz oldu ama planlamalar için adım atılmadı. Buranın planlaması bir an önce yapılmazsa burada sıkıntı çıkar. Buranın kanalizasyonu bir an önce yapılmalı. Biz buranın alt yapısı içinde İller Bankasıyla görüştük. Altyapısı için yaklaşık 30 Milyon TL’lik bir rakam çıkardılar ama bu fiyat ihale aşamasında düşer. Burada öncelikli iş planların yapılması ve imar planların onaylanması.”dedi.
Efes Sitesi Başkanı Mustafa Demir ise Fevzi Paşa Mahallesinin alt yapı sorunun çözülmesi için yasal hakların dışından yol kapatma, oturma eylemi ve basın açıklamalarıyla konunun gündemde tutulması gerektiğini belirtti.
“İDARİ VE HUKUKİ YAPTIRIMLAR"
Toplantıya katılan AKÇED yönetim kurulu üyesi Faruk Haksal ise sorunun çözüm noktasında 2 yol izlenebileceğini söylerken “Bunlardan ilki denizi kirlettiği öne sürülen otellerde belediye tarafından idari yaptırımlar, diğer yandan ise konunun hukuksal kısmı. Artık çevre suçları yeni çıkan yasa ile ağır ceza suçları arasında girdi. Sizler bireysel olarak Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunun işin hukuki kısmını dernek olarak biz üstleneceğiz. Bu konuda her türlü girişimizde yanınızda olacağız.”diye konuştu.
Toplantıda 37 sitenin dernek çatısı altında toplanması konusunda sunulan öneri kabul edilirken, ayrıca deniz kirliliğine dikkat çekmek amacıyla imza kampanyası da başlatıldı.