Çevre ve Orman Bakanlığının geçtiğimiz yıl ülke genelinde uygulamaya soktuğu eğlence yerlerindeki müzik kapanış saatinin 23:59 olarak uygulanması nedeniyle Didim’in kalbi olan Altınkum Yalı Caddesinde yaşanan sıkıntı Kaymakam Ersin Emiroğlu’na aktarıldı.

Didim Turizm Derneği öncülüğünde yapılan toplantıya Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, Dernek Genel Sekreteri Erdal Baylan ve turizmciler katıldı.

Turizm Derneği binasında yapılan toplantıda Kaymakam Emiroğlu ilk olarak esnafların sıkıntılarını dinledi. Toplantıya katılan esnaflar müzik kontrolünün yapılması esnasında denetlemeye gelen polislerin tutundukları tavır ve hareketlerin hoş olmadığını dile getirirlerken, kontrollerin ölçüm cihazları yerine kulaktan dinleme usulüyle yapılmasının yanlışlığını dile getirdiler. Esnaflar arasında birbirine şikayetin yapılmadığını da dile getirilirken, yazılan cezaların fazla oluşu dillendirildi.

“GECE 23:59’DA MÜZİĞİ KAPATIN DEMİYOR, BUNUN BİR DESİBEL AYARI VAR”.

Ardından konuşan Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu Müzik konusunda bu yıl 69 şikayetin geldiğini açıklarken “Şikayet emniyet yetkililerin bildirdiğinde işletmeye gelen polis’in ölçüm cihazı yoksa bu konuda belediye yetkililerine aranacak. Ölçümü onlar yapacak, varsa şikayet gerektiren durum ceza yazılacak ama sizlerde o arada müzik sistemiyle oynama yapmayacaksınız, yaparsanız da bu tutanakla belirtilir ve buna göre ceza yersiniz. Yönetmelik elimizde sizlerde buna bakabilirsiniz. Gece 23:59’da müziği kapatın demiyor, bunun bir desibel ayarı var. Gece 24:00’den sonra siz belirlenen ayarlarda müzik yayını yapabilirsiniz. Buna göre yaptığınız takdirde ceza işleme maruz kalmazsınız.”dedi.

Yönetmelikte denetimlerin belediye tarafından yapıldığını da belirten Emiroğlu “Ölçüm cihazı olmadan denetleme yapılamaz. Polis Kabahatler Kanunun göre ceza yazabilir, ama işyerine kulaktan dolma müziğe göre ceza yazamaz. Yazılan cezalar ortada sizde buna göre kurallara riayet edin; bu bir yönetmelik; yasa biz buna göre hareket ediyoruz. Ölçümlerde polis size müziği kesin dediğinde siz de belediyeden yetkiliyi arayacaksınız gelip ölçüm yapacak” dedi.

Kaymakam ölçüm konusunda açıklamalarına itiraz eden esnaflar, bu konuda muhatap bulamadıklarını belirterek “Gece 24:00’den sonra belediyenin yetkililerinin bu konuya karışmadığını bildiriyorlar. Biz muhatap bulamıyoruz. Sizden ricamız bu konuda ne gerekiyorsa yapalım. Polislerin işyerine gelmesi ve tavırları da müşteriyi rahatsız ediyor” ifadelerine yer verdiler.

Cezaların iptal edilmesi konusunu da dile getiren esnaflara cevap veren Kaymakam Emiroğlu “Benim cezaları iptal ettirme gibi bir durumum söz konusu değil, sizler bununla ilgili yargıya başvurursunuz. İdare Mahkemeye gidersiniz kararı onlar verir” dedi.

“KAYMAKAMDAN POLİSE USLÜP AYARI”

Kaymakam Emiroğlu polisin üslup ve davranışları konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğini ve hizmet içi eğitim semineri düzenleteceğini belirterek Emniyet ve Jandarma yetkililerin gerekli talimatı vereceğini söyledi.

Kaymakam Emiroğlu esnafların genel anlamda sıkıntılarını da bildiklerini fakat herkesin kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini belirterek “Herkes kurallara uyacak, bende kuralları denetleyenleri denetleyeceğim. Gece 24:00’de müzik yayını kesme gibi bir madde yok, sizler yönetmeliği uygularsanız sorun çözülür” dedi.

Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay ise işletmelerin kendilerinde bir otokontrol sistemi kurması gerektiğini de belirterek “Yaşanan her sıkıntıda polisi ya da zabıtayı aramakta olmaz. Bazı şeyleri kendimiz çözmeliyiz” dedi.

“BARLAR SOKAĞI..”

Kaymakam Emiroğlu Didim’de eğlence mekanları için Aytepe bölgesinde bir yerin oluşturulması anlamında bir çalışmanın olduğunu ve kendisine de bu konuda bilgi verildiğini ve projeyi gördüğünü belirterek “Aytepe’de bir barlar sokağı oluşturma fikri var, tabii bunun plan yapıcısı biz değiliz ama güzel bir proje; nasıl Kuşadası’nda Barlar Sokağı varsa Didim’de bu yapılması planlanıyor. Burası yapılırsa ilçede nerenin hassas nerenin hassas bölge olup olmayacağı da belirlenir” diye konuştu.