Toplantıya Turizm Altyapı Birlik Başkanı Salik Bankoğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Akbük Belediye Başkanı Erçin Sandalcı, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Didim Akbük ve Akyeniköy belediye meclis üyeleri; Ahmet Karaoğlu, Mustafa Demirbaş, Anvi Akgün, Mehmet Çınar, Ekrem Emen, Yalıköy Muhtarı Celal Yaba, Denizköy muhtarı Salih Yücer ile birlikte sektür temsilcileri ve birlik meclis üyeleri Hikmet Atilla, Ercüment Alkaner, Bedri Altıntaş, Ersin Karakış katıldı.
Toplantıda ilk olarak 2010 – 2011 yılı çalışmaları ele alındı. Yapılan bilgilendirmelerde 2010 yılı gelir bütçesi 143 bin lira gider bütçesi; 144 bin lira, 2011 yılı gelir bütçesi 144 bin , gider bütçesi 152 bin olarak açıklandı. Birlik Başkanı Salih Bankoğlu “Birliğimizin yeni olmasından kaynaklanan sıkıntılar var ancak bunları zamanla aşacağız. 2011 yılı gider bütçesinin bu şekilde açıklanmasının sebebi de birliğimize bir araç aldık ve kredi kullandık. Birliğimizin kamusal bir kurum olması Didim için bir kazanç, önümüzdeki yıllarda da ilçemize hizmet verecek olan bir kurum, bu anlamda tüm kurum ve kuruluşlardan destek görmeli” diyerek çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. 2011 yılında katılım sağlanan fuarların ilçemize gelen turist profiline çeşitlilik kazandırma yolunu açtığını aktaran Bankoğlu, fuarlara donanımlı katılım sağlanmasının önemini de hatırlattı.
“TAHSİSLERDE YEREL İDAREDEN GÖRÜŞ ALINMALI.”
Didim’in Türkiye dünyada turizm merkezi olma yolunda ilerlediğini kaydeden Bankoğlu “İlçemizde bulunan turizm arazilerinin tahsise açılması ve mera vasfından çıkarılması ile yatırımcının da önü açıldı. Birlik olarak alınan bu kararların yerel idarelerinde katkı ve görüşleri alınarak yapılması neticesinde faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.
Çalışma faaliyet raporu oy birliği ile onanırken, söz alan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı “Didim’in gelirinin %80i turizme endeksli bu yüzden turizm işletmecilerinin birliğe katılımını yeterli bulmuyorum. İşletmelerin duyarlı olmalarını ve sahip çıkmalarını bekliyorum. Herkes elini taşın altına koymalı” dedi.
Ardından 2012 yılı çalışma programı “Koordinasyon kurulu toplantılarının devam ettirilmesi, Kültürel varlıklarımızın korunmasına yönelik kaynak araştırılması, Akbük ve Akyeniköy’ün turizme katılımının artırılması, Tanıtıma yönelik fotoğraf arşivine katkı sağlanması ve yeni bir tanıtım CD’sinin hazırlanması, Mavi Bayraklı plaj sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması mevcut bayrakların korunması. Hizmet kalitesine yönelik eğitim ve yarışmalar düzenlenmesi, deniz deşarjından elde edilen suyun yeşil alanlarda kullanımının sağlanmasına yönelik proje geliştirilmesi. Master planlara katılımın sağlanması, Köylerin geleneksel yapı ve el ürünleri ile turizme katılımlarının sağlanması, Deniz seferlerinin 2 yönlü yapılabilmesi için görüşmelerin yapılması, ADÜ ve Turizm Lisesi ile ortak çalışmalar yürütülmesi” olarak açıklandı. Program oy birliği ile kabul edildi.
“BİRLİK BÜTÇESİ 400 BİN TL”
Ardından 2012 – 2013 tahmini bütçesi yasa ve yürütmeler dahilinde 400 bin lira gelir, 400 bin lira gider olarak oy birliği ile kabul edildi. Maddenin görüşülmesi sırasında 5355 sayılı kanunun yetersiz olamamasından ve birliğe tam yaptırım şansı tanımamasından dolayı tesislerin katılım paylarının tam olarak tahsil edilemediği de söylendi. Gündemin beşinci maddesinde ise Birlik tüzüğünün bazı maddelerinde yapılması öngörülen teklifler ele alındı. Birlik Başkanı Bankoğlu tüzük değişikliği ilgili yazıyı Valiliğe gönderdiklerini fakat bir yıl bekledikten sonra tüzüğün ret edildiğini ve ret yazısına rağmen yeniden başvurduklarını söylerken cevap beklediklerini söyledi. Bankoğlu ikinci kez başvurmalarına rağmen cevap gelmediği için yeniden oylanması gerektiğini hatırlattı. Tüzük değişikliği oy birliği ile kabul edildi. Gündemin altıncı maddesinde Birlik Başkanının maaşı ve huzur hakkı ücretleri ele alındı. Birlik Başkanının maaşının asgari ücretin 4 katı oranında olması ve huzur hakkı ücretinin kanunun ön gördüğü memur katsayısı hesabına göre belirlenmesi oy birliğiyle kabul edildi.
“KATKI PAYLARINDA DEĞİŞİM.”
Gündemin yedinci maddesinde ise Birliğe ödenecek katkı payları ele alındı. Katkı payları alınması kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm belgeli konaklama tesislerinin ve deniz turizmi tesislerinin üyelik aidatlarının geçen yılki tutarlarda kalmasına karar verilirken, bankaların katkı payı ise çalışan sayısına göre belirlenmesine karar verildi. Buna göre 1 ila 15 arasında çalışanın olduğu bankalarda 1 Bin TL, 15-30 arası 2 Bin TL, 30 ve üzerinde ise 3 Bin TL olması Beton santrallerinde ise fiyatın 1500 TL olması diğer işyerlerinin ödeyeceği fiyat tutarı ise geçen yıla oranla fiyatın %50 oranında indirim yapılmasına oy birliğiyle karar verildi. Gündemin sekizinci maddesinde ise 2012 yılı yurt dışı fuarlarına katılacak temsilcilerine belirlenmesi konusu ele alındı. Temsilcilerin seçimi için Encümene yetki verilmesine karar verildi. Gündemin dokuzuncu maddesinde ise Birliğin hizmetlerinin yürütülmesi için bir avukat ve bir turizm danışmanın çalıştırılması konusu ele alındı. Turizm Danışmanlığı görevini bu görevi 2 yıldır sürdüren Turizmci Hikmet Atilla, Avukatlık görevini ise 1 yıldır birliğin avukatlığını yapan Mutlu Karaçam’ın sürdürmesine oy birliğiyle karar verildi. Gündemin onuncu maddesinde ise Birlik norm kadrosuna uygun olarak memur, işçi ve sözleşmeli personel çalıştırılmasının görüşüldü. Birlik Başkanı Bankoğlu eleman sorununun Didim Belediyesinden sağlanan geçici personelle sağlandığını söylerken “Şu an eleman alımımız yok çünkü bütçemiz buna el vermiyor. Ama olası duruma göre eleman alımı için Birlik Encümenine yetki verilebilir.”dedi. Encümene yetki verilmesine oy birliğiyle kabul edildi. Gündemin on birinci maddesinde ise seçimler yapıldı. Birlik Başkanlığına yeniden Salih Bankoğlu tek aday olarak seçilirken, Birinci Başkan Vekilliğine Akyeniköy Belediye Meclis Üyesi Mehmet Çınar, 2.Başkan Vekilliğine Mustafa Demirbaş seçildi. Encümen üyeliklerine ise Turizmciler adına Ercümen Alkaner, İl Genel Meclisi adına İl Genel Meclis Üyesi M.Cahit Kaya yerel yönetimler adına Didim Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu, Akyeniköy Belediye Meclis Üyesi Mehmet Çınar seçildi. Toplantı dilek ve temennilerin dile getirilmesiyle sona erdi.