Didim’in en büyük sorunları arasında yer alan ve 251 esnafın ilgilendiren 75.Yıl Sanayi Sitesinin yer sorunu düzenlenen olağan Genel Kurulda ele alındı. Genel Kurula Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve Didim Belediyesi İmar İşleri Müdürü Seda Yüksel’de katıldı.
Genel Kurulda konuşan 75. Yıl Sanayi Sitesi Dernek Başkanı Mehmet Şahin, ot bedeli konusunda esnaflara uyarılarda bulunarak şunları kaydetti; “Geçen sene Şubat ayında karar çıkması için çalıştık. Bu yerleri meradan çıkarmak için yetki verildi. 793 dönümlük yerine 6 ay içerisinde 1 Trilyon 783 Bin TL toplanıp meradan çıkması için bizim derneğe yetki verdiler. Bu para bankaya yatırılacak. Maalesef çalışmanın yapılması için tüm arkadaşlardan bu gün yetki isteneceğiz. Bu ot parası ödenmeden hiçbir şekilde buranın yıkımı durdurma gibi bir durum söz konusu değil. Yoksa 2-3 yıllık uğraşımız sona erecek. Taşın altına herkes elini soksun. Öküz altında kimse buzağı aramasın. Bütün esnafımız buna canı gönülden sahip çıkmalı. Kişi başına düşen para 850 TL, biz bunu ne yaptık, hizmet bedeli altında ödemeyenlerle ilgili yüzde 20 koyarak bunu bin 200 TL’ye tamamladık. Bu paranın tamamı bankaya yatırılıyor. Bu para orada toplanacak. Bu 2 dönüm olan yerlerle ilgili söylemler var; burada yarın yollar çıkacak, buraların planları yapılmadı, bu yerler de planlama olacak. Bizim bölgede böle sorunumuz yok. Yarın 2 dönüm yerler 1 dönüme düşebilir. Biz kendi ot bedeli kendimiz ödeyeceğiz. Bu para 6 ay içerisinde toplanamayacak belli, Kasım’ın 25’i de süre bitecek ve biz 6 aylık ek süre isteyeceğiz. Bu paranın ödeneceğini bildirdiler, bu işin şakası yok dediler ve bu para ödenmezse yerin yıkılacağını söylediler. Bu işin ciddi olduğunu söylediler. Her şekilde bu para ödenecek. Ola ki ödenmezse yıkım kararı çıkacak ve her işgalci başına 6 bin 500 TL işgal parası ödenecek ve gerekirse icra kararı çıkarılacak. Biz bu parayı toplayalım. Bu işi yaparken birbirimizi kırmadan bunu yapalım” şeklinde konuştu.
“YARGI KARARI VAR, BEDEL ÖDENECEK”
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise, 75. Yıl Sanayi Sitesinin mera vasfından çıkarılmasında emeği geçen Sanayi Sitesi yönetimine ve Siyasi yöneticilere teşekkür ederek, “Bu geline aşama önemli; sanayi esnafı bu sene huzursuz oldu, sanayi de ilgilenen arkadaşların emeği geçti. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. En azından ileri görme imkânları bulundu. Bu işi 2 sene önce parayla çözülemeyecek durumdaydı. Ama şimdi en azından çok zor ve sıkıntılı dönemden geçti. Bunları beraber yaşadık. Ama yargı kararı var bunu yapacak bir şey yok Sanayi yönetimi ve siyasi arkadaşlar ellerinden geleni yaptı. Bu kararın alınmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu karara göre yapacak bir şey yok. Keşke burası o kanun içinde olsaydı ama devlet büyüklerimiz böle görmüş ama bizim işimiz bu parayla ilgili. Bir yerden bir şekilde bu ot bedeli ödenmeli ve işinizin önü açılmalı. Bunu da genel kurul ile aşacaksınız. Bu süreç geri giderse yapacak bir şey yok. Herkes bu konuda duyarlı olmalı, bu iş para meselesi bunun da nasıl çözeceksiniz bunu kendi aranızda konuşun. Ama gerçekten bu yerler meradan çıkarılmış bundan mutluyum. Mera vasfı kalktığında burası hazineye devredilecek. Buranın planlaması olacak ve belediye her zaman yanınızda kimsenin aklında soru işareti olması. Buranın 2-3 planı var. Biz onları imar müdürlüğümüzle ve belediye meclisimizde ele alınır. Dükkanlar işlenecek ruhsatları alınacak. Burada bugünkü toplanmanın amacı ot bedeli ve bu konuda duyarlı olun ve biz belediye olarak her türlü konuda yanınızda olacağız, belediyeden yana endişeniz olmasın” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Genel Kurula geçildi. Genel Kurulda ise esnaflar arasında ödenecek paradan çok Sanayi Sitesinin bulunduğu alan dışındaki yer için ödenecek ot parası konusu oldu. Bazı esnaflar Sanayi Sitesi sınırları dışında kalan yerlerin ot parasının neden kendilerince ödendiğini sorguladı. Bazı esnaflar ise 115 dönüm olan 75. Yıl Sanayi Sitesi alanının sadece ot bedeli kendilerince ödenmesi gerektiğini belirtti. Bazı esnaflarda 793 dönümlük yerin ot bedeli ödenmesi durumunda 115 dönümü dışında kalan yerin 251 esnafa eşit şekilde dağıtılması ve başka kişilerin bu yere girmesinin engellenmesi görüşünü dile getirdi.