Didim'de 2004 yılında temeli atılan ve belediye ile 49 yıllık anlaşması bulunan Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi yönetimi,

Didim Kaymakamlığı tarafından gönderilen yıkım tebliği ile şoka yaşadı.

Didim Kaymakamlığı tarafından, Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi'ne cemevinin "Hazine arazisini işgal ettiği gerekçesi ile yıkım kararı uygulanacağı" tebliğ edildi. Süreç içinde cemevinin bulunduğu alanın hazineye geçmesinin ardından Didim Kaymakamlığı tarafından gönderilen yazıda "Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazı 13 Mayıs 2010 tarihinden itibaren izinsiz ve kaçak olarak işgal ettiğiniz tespit edilmiştir. İlgili taşınmazı 2886 sayılı yasanın 75. maddesi gereğince tahliye etmeniz gerekmektedir. 30 gün içinde tahliyenin gerçekleşmemesi halinde idaremizce yıkım ve enkaz kaldırma işlemi yapılarak masraflar tarafınızdan tahsil edilecektir" ibaresi yer aldı.

"KALKAN OLURUZ YİNE YIKTIRMAYIZ"

Konunun gündeme gelmesi ile şoka uğrayan Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem evi yönetici ve üyeleri karara tepki gösterdi.

Dernek Başkanı Yusuf Doğan gazetecilere yaptığı açıklamada "Bunu yapmamız mümkün değil, Aleviler olarak cem evlerini ibadet yeri olarak kabul ediyoruz. Biz ibadet yerlerimizin tanınmasını ve anayasal güvenceye alınmasını istiyor, camilere uygulanan uygulamaların cem evlerine de uygulanmasını istiyoruz. Bu yüzden kalkan oluruz yine yıktırmayız" dedi.

Binanın yapıldığı tarihte arsanın belediyeye ait olduğunu ve buna göre çalışma yapıldığını belirten Doğan "O tarihte arsa belediyeye aitti ve sözleşmeye istinaden binayı yaptık. Belediye ile yapılan bir sözleşmemiz mevcut; Daha sonra belediyenin burada yaptığı 18. madde uygulaması ile biz burada hazine ile karşı karşıya geldik. Biz burada plan yaptığımızda burada belediyenin yeri vardı. Bu nedenle kendimizi işgalci saymıyoruz. Hazine bizden hiç hak etmediğimiz ecrimisil ve kira bedelleri talep etti. Ödememiz mümkün değil, inancımıza yönelik faaliyetlerimizi sürdürebilmek için aidatlarla ayakta duruyoruz. Diğer inanç yerlerinden kira almadıklarına göre bizden de talep etmeleri doğru değil" diye konuştu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Bilindiği üzere Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem evi derneği Cem Evinin bulunduğu alanın 49 yıllığına kiralanması amacıyla 29 Ocak 2004 tarihli dilekçe ile Didim Belediyesine başvuruda bulunmuş,

Didim Belediye Meclisi gönderilen dilekçe meclis gündemine almış ve 06 Şubat 2004 tarihli kararı ile 10 yıllığına Didim Cem evine tahsis edilen 2172 ada 383 paftada bulunan Cem evi Didim Belediyesinin İmar Kanunun 18 madde uygulaması ile hazineye geçti.

Süreç içerisinde 2004 yılında Cem evinin temeli dönemin Anap Genel Başkanı Nesrin Naz tarafından atılmış ve 2009 yılının Ağustos ayında ise resmi açılışı yapılmıştı. 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png