Kültürlerarası etkileşimi sağlamak için Avrupa Kültür ve Tanıtım Derneği tarafından düzenlenen `Medya ve barış için eylemler' projesi kapsamında Romanya, Moldova, Azerbaycan ve Ermenistan'dan gelen 30 genç, yöre halkı ile kısa sürede kaynaştı. Medyanın barışla ilgili olumlu, savaşlar üzerindeki olumsuz etkilerini araştırmak için 10 günlük bir program kapsamında Türkiye'de bulunan gençler, kendileri için düzenlenen programlara katıldı. Fotoğraf çekmek için tarihi Murat köprüsüne gelen gençler, makineleriyle birbirinden ilginç kareler görüntüledi.

Proje için Moldova'dan gelen Diana Railean da nehir kenarında yün yıkayan ailelerin yanına giderek, tercüman aracılığıyla bir süre sohbet etti. Kıyık köyünden Nurettin Umur'dan yün yıkamada kullanılan tokaç hakkında bilgi alan Railean, köylü kadınlarla birlikte yün yıkadı. İlk kez yün yıkadığını söyleyen Railean, "Serin, tertemiz suda yün yıkamak oldukça zevkliydi. Tahta parçasını elime aldığımda o kültürü yaşadım. Aile fertlerinin bir arada çalışması beni çok etkiledi. Ayrıca karpuzu benimle paylaşmaları çok önemliydi" diye konuştu.

Anadolu Avrupa Kültür ve Tanıtım Dernek Başkanı Gökhan Memiş, "Avrupa Birliği desteği ile dört ülkenin gençlerini, `Barışın olumlu, savaşın olumsuz etkilerini araştırmak ve tartışmak projesi ile 10 günlük bir gezi için ülkemize davet ettik. Böyle projeler sayesinde değişik ülkelerin örf ve adetlerini tanıyorlar. Biz de onların ülkesine gidip bu tür etkinliklere katılıyoruz" dedi.