Hrant Dink suikastında çarpıcı gelişme... Aralarında Celalettin Cerrah, Muammer Güler, Ramazan Akyürek ve Albay Öz'ün de bulunduğu, askerden polise 28 kamu görevlisi hakkında 'ihmal'den soruşturma yolu açıldı...

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastının 16. duruşmasında önemli gelişmeler yaşandı... Artık çocuk mahkemesinde yargılanacak olan tetikçi Ogün Samast'ın katılmadığı duruşmada, dönemin 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma yolunun açıldığı ortaya çıktı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi"ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile tutuksuz sanık Salih Hacısalihoğlu katıldı. Dink'in eşi Rakel ve kızı Delal Dink de müdahil olarak hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Erkan Canak'ın yerine gelen Rüstem Eryılmaz, ilk kez görev aldı.

KİTAPTA OLAN YOK

Müdahil avukatı Fethiye Çetin, Dink suikastına ilişkin iki kitapta yer alan bazı belgelerin mahkemeye sunulmadığını belirtti. Çetin, 2004'te Agos'ta yayınlanan Sabiha Gökçen haberinin ardından Genelkurmay'ın sert bir açıklama yayınladığını, ertesi gün Dink'in İstanbul Valiliğine çağrıldığını hatırlattı. MİT'in 19 Temmuz 2010'da gönderdiği yazıda 'görüşmede MİT yetkilerinin olduğu ve MİT Müsteşarlığı'nın şifahi talimatı doğrultusunda gerçekleştiğinin' belirtildiğini kaydetti.

Çetin, 'Bir MİT yetkilisinin 'Görüşmeyi Genelkurmay'ın istediğini nasıl söyleyeyim?' dediği iddia edilmektedir. Bu iddia, Nedim Şener'in kitabında yer aldı' dedi. Çetin, Genelkurmay ve MİT'e, bu konuda yazı yazılmasını talep etti. Çetin, Adem Yavuz Arslan'ın kitabında da Agos Gazetesi çalışanlarının, Genelkurmay tarafından fişlendiğine dair bir belge olduğunu belirtti.

DOSYA NO: 2011/192

Savcı müdahil avukatların bazı kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin talepleriyle ilgili yeni bir soruşturma açıldığını söyledi. İlgili evrakın yeni başlatılan 2011/192 numaralı soruşturma dosyası kapsamında değerlendirilmesini talep etti. Kamu görevlileri hakkındaki dilekçede, 'Önlem alsalardı Dink öldürülmezdi. Kasten insan öldürme eylemini ihmali davranışla işlemişlerdir' ifadesi yer almıştı. Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Osmaniye Valisi olan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon Alay Komutanı Albay Ali Öz, dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Metin Yıldız'ın da aralarında olduğu 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma yapılması talep edilmişti.

'NAMUS'A SAHİP ÇIKIN

DİNK cinayeti duruşması öncesi 'Hrant'ın Arkadaşları' da eylem yaptı. Aralarında Dink'in eşi Rakel Dink, kızı Delal, Uğur Mumcu'nun oğlu Özgür ve kızı Özge Mumcu ile sanatçı ve STK temsilcilerinin bulunduğu grup, Dolmabahçe'den Beşiktaş'a kadar yürüdü. Basın açıklamasını okuyan Yavuz Bingöl, 'Yargı adalet kelimesinin anlamını öğrensin diye buradayız. Bu Türkiye'nin namus davasıdır' dedi.

İşte Ogün çocuk oluyor

TETİKÇİ Ogün Samast, 28 Şubat'ta 'Çocuk Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Tutukluluk sürelerini belirleyen CMK 102. maddeye göre Samast 'terör' suçu kapsamında yargılandığı için tutukluluğu 10 yıl sürebilir. İstanbul 2. Çocuk Ağır Mahkemesi, 6 yıl içinde karar veremezse 4 yıldır tutuklu olan Samast, Ocak 2017'de tahliye olacak.

Hayırlı olsun başkan, beni tahliye edin

Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu, müvekkilinin saldırıyla alakası olmadığını, basın ve kamuoyunun yönlendirmesiyle 'Büyük abi' ilan edildiğini belirterek tahliyesini istedi. Söz alan Tuncel de, 'Sayın başkanım göreviniz hayırlı olsun' diyerek tahliyesini talep etti.

DDK sahada

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün verdiği talimatla inceleme başlatan Devlet Denetleme Kurulu da çalışmalara başladı. Dink Ailesi ve avukatları ile temasa geçen Devlet Denetleme Kurulu, adres ve iletişim bilgilerini istedi. Kurul, önümüzdeki günlerde Dink Ailesi ve avukatlarıyla görüşme yapacak.

Seda KILIÇ-Cem TÜRKEL/Akşam