TRT'den yakın tarihin en karanlık siyasi cinayetlerinden birine kurban giden Hrant Dink'e büyük saygısızlık.

Taraf gazetesinden Demiray Oral'ın haberine göre, TRT-1"deki Şahların Labirenti isimli belgeselde 70'li yılların acıyla hatırlanan Maraş katliamı anlatılırken, olayın failleri arasında Hrant Dink de gösterildi.

Belgeselde, katliamın bir numaralı sanığı olarak yargılanan ülkücü Ökkeş Şendiller'e mikrofon uzatıldı. Şendiller, Maraş"ta yaşananların bir "Alevi-Sünni çatışması" olmadığını, işin içinde "Hrant Dink ve arkadaşlarının kurduğu sol örgütlerin (burada işaret edilen TİKKO adlı Maocu örgüt)" bulunduğunu söyledi.

Ne olduysa bundan sonra oldu. Oral'ın köşe yazısına göre tam bu sırada ekrana Hrant Dink fotoğrafı yansıtılıyor ve Şendiller'in ağzından çıkan şu sözlerle birlikte yayınlanıyordu: “Hrant Dink ve arkadaşlarının örgütleri bu işleri yaptı. Zaten olaylarda ölenlerin arasında yer alan 6-7 tane sünnetsiz cesedin Alevilikle Sünnilikle ne alakası var?”

Ökkeş Şendiller, eski soyadıyla Kenger, Maraş olaylarına yol açan bombayı içi ülkücülerle dolu sinemaya atmaktan yargılanmıştı. 19 Aralık-26 Aralık 1978"de Kahramanmaraş"ta meydana gelen olaylarda resmi rakamlara göre 111 kişi öldü. Olaylar, Türkiye"yi 12 Eylül"e götüren önemli virajlardan biri olarak gösterildi.

Son yıllarda uyguladığı yayın politikasından ötürü "iktidar yandaşı" olmakla eleştirilen TRT'nin bu belgeseli oldukça tepki alacağa benziyor...