Devlete ait bankalar kamu bankası olarak da anılmaktadır.  Bu devlet bankaları ise;  Kamu mevduat bankaları, kamu katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları olarak alt gruplara ayrılmıştır.

Bankaların tamamı ev, araba, apartman, temel ihtiyaç gibi pek çok kredi seçeneği sunuyor. Birçok bankanın faiz oranları aynı olsa da kredi kartı taksit sayısı, kredi vadesi gibi limitler farklılık göstermektedir. Devlet bankalarını diğer bankalarla kıyaslarsak, devlet bankalarının diğer bankalara göre daha düşük faiz oranlarıyla kredi verdiği ortaya çıkmaktadır.

Devlet bankaları 81 ilde hizmet vermektedir. Kamu bankaları devlet tarafından kontrol edilir. Farklı kredi olanakları, kampanya ve paketler sunan bankalar özel bankalar ve kamu bankaları olarak ikiye ayrılmaktadır.

Katılım bankaları; özel cari ve katılma hesaplarıyla fon toplamak ve toplanan fonları faizsiz finans prensiplerine uygun yöntemlerle kişilere kullandırmak için faaliyet gösteren bankalardır.

Akbank, 1948’de Adana’da, özel sermayeli bir ticaret bankası statüsünde kurulmuştur. Pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuştur. Akbank özel bir bankadır.

1938'de kurulan Türkiye Halk Bankası (Halkbank); Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu kapsamında küçük ve orta büyüklükteki esnafa ve sanayiciye kolay ve ucuz kredi vermek için kurulmuştur. Halkbank bir devlet bankasıdır.

Garanti BBVA (Garanti bankası) 1946’da Ankara’da kurulmuş olan özel sermayeli bir bankadır. Türkiye'nin en büyük ikinci özel bankası Garanti Bankası’dır.

Yapı ve Kredi Bankası, kısada Yapı Kredi 1944’te kurulmuştur. Türkiye’nin ilk özel bankasıdır. Yapı kredi Türkiye’nin üçüncü en büyük özel bankasıdır.

İş Bankası 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kurulmuştur. Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır.  İş Bankası, Türkiye’de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti veren en büyük özel bankadır.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kamu tüzel kişiliğine sahip, idari ve mali özerkliği olan bir kuruluştur. TMSF bünyesinde iki banka bulunmaktadır. Bu bankalar: