İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, öğrencilerin pop müziğe olan aşırı ilgisine 'türkü'yle set çekiyor... 'Apaçi dansı yerine atabarı öğrensinler' diyen Dr. Muammer Yıldız, yetenek avına çıktı. Öğrenciler 39 ilçede yapılacak 'Türkü Söyleyelim' yarışmasında ter dökecek.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, hızla yayılan pop kültürünün önüne geçmek için ilginç bir projeye imza atıyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, sadece yöresel olarak bilinen 'Ordunun Dereleri' , 'Kızılcıklar Oldu mu?' 'Sarı Gelin' 'Kiziroğlu Mustafa' türkülerini daha geniş kitlelere duyurmak için harekete geçti. 'Türkü söyleyelim' projesi kapsamında ilçeler arası türkü yarışması yapılacak, her ilçeden 5 öğrenci finale kalmak için yarışacak; finalistler, İstanbul şampiyonu olmak için ter dökecek.

Şu ana kadar 7 ilçede tamamlanan yarışmalara gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirten Dr. Muammer Yıldız, 'Türkiye'nin yedi bölgesinin kendine has türküleri var. Hepsi de çok güzel. Ancak yıllar ilerledikçe sadece o yörede sıkışıp kalıyor. O türkülerin genç kitlelere ulaştırılması için bu projeye start verdik. Bu projeyle birlikte yörelerine sıkışan türküleri okullara taşıyacağız. Öğrenciler arasında bir dans yaygın. Bu dansı gören öğrenciler okullarında aynı hareketleri yapmaya çalışıyorlar. Biz bu apaçi dansının yerine atabarının oynanmasını istiyoruz' dedi.

Pop, 'halk'ın önünü kesiyor

'TÜRKÜ Söyleyelim' yarışmacılarından Özge Kılıç, pop müzik kültüründen şikayetçi: Uzun yıllardır Türk halk müziğine ilgi duyuyorum. Televizyon ve radyoda popçular daha çok yer buldukları için öğrenciler de başka müziklere ilgi göstermiyor.

İlk defa 'bağlama' sesi duyan arkadaşlarım var
Yahya Kemal Beyatlı Lisesi öğrencisi Cem Bölükbaşı: 4 yıla yakın zamandır bağlama çalıyorum. Bazen okula götürdüğüm günler de oldu. Orada bir arkadaşım ilk defa bağlama dinlediğini söyledi. Kültürümüzün geniş kitlelere yayılmaması bizi üzüyor.

Ercan ÖZTÜRK Akşam