Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, “Bizim her türlü desteğimize rağmen çocuklarının kontrolünü sağlayamayan anne babalar varsa bunlara psikolojik danışmanlık, diyalog geliştirme ve maddi destek vermeye çalışıyoruz” dedi.

Toprak, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilgili kuruluşlar aracılığıyla sokakta çalışan ve çalıştırılan çocukların bur ortamdan uzak tutulması için ciddi anlamda çalışma yaptıklarını söyledi.

Bu çalışmalar çerçevesinde “İl Eylem Planı” hazırladıklarını ve yapılacak çalışmaları bir takvime bağlayarak bunların geri dönüşlerinin kontrol edildiğini belirten Toprak, bu sayede de önemli başarılar elde edildiğini kaydetti.

Buna rağmen şehrin çeşitli noktalarında, bazı çocukların evde olmaları gereken saatlerde, başta refüj ve trafik ışıklarında, bir şeyler sattığını ya da dilendiğini ifade eden Toprak, şöyle dedi:

“Bizim yapmak istediğimiz, sokakta çalışan fakat anne ve babaların kontrolünü sağlayamadıkları çocukların, cadde ve sokakta yaşına rağmen gelir getirecek işlerde çalışıyor görüntüsü altında onların suç örgütlerine, olumsuz alanlara, uyuşturucu ile ilgili alanlara kaymalarını engellemektir. Bizim her türlü desteğimize rağmen çocuklarının kontrolünü sağlayamayan anne babalar varsa bunlara psikolojik danışmanlık, diyalog geliştirme ve maddi destek vermeye çalışıyoruz. Bunlara rağmen bu çocuklar sokakta kalabiliyorsa, biz bunların geleceğini güzel kılmak için kontrol altına almak zorundayız. Her türlü katkıya rağmen, anne babaların yetersiz kaldığını görüyoruz. Sokaklarda su, simit satmaya çalışan, refüjlerde tehlikeler oluşturan çocukların ailelerini uyarıyoruz, ikaz ediyoruz. Görüyoruz ki, uyarılara ve ikazlara rağmen, yazı yazılmasına rağmen, anne ve babalar titrediklerini ifade etmelerine rağmen çocuklarını sokaktan alıp bunları ilgili yerlere çekemiyorlar. Tüm ikazlarımıza rağmen eğer anne babaları ikna edemiyorsak 'Kabahatler Kanunu'na göre para cezası yazdıralım. Bizim niyetimiz cezadan bahsetmek değil. bu kanun çerçevesinde yazılacak cezalara rağmen çocuklarını bu ortamdan çekemiyorlarsa, Anayasa'da belirtilen sosyal devlet olmanın gereğini yapmaktır.”

“SONRADAN HİÇ KİMSE GÖZYAŞI AKITMASIN”
Toprak, iyi bir iletişim ve diyalogla çocukların geleceklerini güzel kılmak istediklerini, ancak çocuğunu olumsuz mekanlardan çekmeyen suç ve suçluluğa giden noktalardaki bu çocukların anne ve babalarına karşı, kanunun ilgili hükümlerini çalıştırma noktasında olacaklarını bildirdi.

Çocukları her türlü yabancı madde, zararlı madde kullanımı dahil hırsızlık, kapkaç ve çeteciliğe giden hususlardan uzak tutmak istediklerini anlatan Toprak, bir takım sokak hareketleri içerisinde suç örgütlerinin elemanı gibi çalışan, taş atan, birilerinin kötü emellerine uyan çocuklarla ilgili Anayasa'nın verdiği yükümlülük ve görevi yerine getirmek zorunda kalacaklarını kaydetti.

Önce ikaz edeceklerini, olmazsa kanunun gereğini yerine getireceklerini, ilgili adli mercilerin bu konuda gerekli tahkikatları yaptıklarını ifade eden Toprak, şöyle dedi:

“Terörizme giden, dağa çıkan, sonrasında da anne ve babaların gözyaşının aktığı, yahutta bir kapkaç, hırsızlık, uyuşturucu bağımlısı haline gelen gençlerin durumunu hep birlikte üzüntüyle karşılıyoruz. O zaman biz o bataklığı kurutma noktasında gerekli çalışmaları yapalım. Gerekirse sokaktaki her türlü olumsuz mekanlarda bulunan, barındırılan ama ailelerimizin kontrolsüzlüğü, yahutta sahip çıkılamaması nedeniyle oradalarsa onları kontrol altına alalım. Sonradan hiç kimse gözyaşı akıtmasın, hiç kimse çocukları suça bulaştı diye, cezaevine girdi diye de, ah vah etmesin, timsah gözyaşlarını akıtmasınlar. Onun için buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum, herkes aklını başına almak durumdadır”

Çocukların üzerinden politika yapan geleceğini karartmaya çalışan, “çocukların hak ve hukukunu koruyoruz” adı altında ellerine mendil veren, su sattıran, dilencilik yaptıran, taş, molotof attıran, ama konumlarını bozmadan rahat rahat o çocukların, on günahsız bedenlerin arkasına gizlenerek kötü emellerini gerçekleştirmeye çalışanlara da çağrıda bulunmak istediğini vurgulayan Toprak, “Bu hadiselerden, bu davranışlardan, bu olumsuzluklardan lütfen vazgeçsinler. Çünkü kaybedilen bir nesil, kaybedilen bizim geleceğimiz, kaybedilen gençlerimizdir. Bunların geleceklerini yok edenlerle ilgili elbette ki devletimizin bize vermiş olduğu her türlü kanuni görevi iyilikle, güzellikle ikaz ederek, uyararak yapacağız. Eğer olmuyorsa elbette ki bununla ilgili TCK'daki ilgili kanunlarda getirilen müeyyideleri de uygulamaya çalışacağız” diye konuştu.

Toprak, bataklığın kurutulması için her türlü özveriyi, tüm kurum ve katmanlarla, dinamiklerle birlikte ama devletin kendilerine vermiş olduğu yetkiler içerisinde diyaloglar içerisinde yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. (aa)