Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yazlık sitelerin turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldığını belirterek, "Devlet Kaçak ev işletmeciliğiyle ciddi müdahale etmeli" dedi.

Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yazlık bölgelerdeki sitelerin turizme kazandırılması konusunda açıklamalarda bulundu. Didim'de 2000'li yılların başında özellikle İngilizlerin gayrimenkul satın almasında sonra hızla gelişen emlak sektörü büyük site ve kooperatiflerin kurulmasını da beraberinde getirdi. Zamanla daha çok gelişen bu sitelerde her türlü ihtiyacın karşılanması sebebiyle

İngilizler oturdukları evleri yakın dostlarına, akrabalarına yada tanıdık kişiler aracılığıyla üçüncü şahıslara kiralamaya başlaması turizm sektöründe darbe vurmaya başladı.

Sadece Didim'de değil ülke genelinde yayılmaya başlanan Kaçak ev işletmeciliğine Turizm Bakanlığı el atarken konuyu değerlendiren Atabay ise konunun ciddiyetinin farkında olunması gerektiğini söyledi.

Bakanlıkça yapılan çalışmanın yıllardır sürdüğünü açıklayan Atabay "Bu konuda 3 - 4 kez girişimler oldu yakınımızda bulunan Kuşadası Davutlar'da da aynı çalışmanın yapılacağı defalarca söylendi ancak bir çalışma başlatılamadı. Yatak kapasitesi büyük olduğu için heyecan uyandıran çalışma söylentiden ileriye gitmedi ancak bu sefer ne olacak göreceğiz." dedi.

2. KONUTLAR KAYIT ALTINA ALINACAK

Çalışma ile Didim'in de yaşadığı en büyük sorunlardan olan kayıt dışı ev turizmi ile de mücadele edilebileceğini aktaran Atabay "Geçen yıl Belediye Başkanı, Vergi Dairesi Müdürü ve Emniyet Müdürü ile işletmecilerimizi bir araya getirerek Kaçak Ev İşletmeciliğinin belgeli tesislere verdiği zararı ortaya koyduk. Kaçak Ev İşletmeciliğinin işletmeci ve ülke ekonomisine darbesi ortada devletin bu işi ciddiye alıp mücadele etmesi gerekir. Yerel yönetim ve Sivil Toplum Örgütlerinin münferit mücadeleleri ile bir yere varılmaz" dedi.

" GELİR İDARESİNE ŞİKAYET EDİLDİ"

Kaçak işletmecilikle ilgili tespit ve şikayetlerini 1 sene önce Gelir İdaresi Başkanlığına aktardıklarını ancak bir cevap alamadıklarını dile getiren Atabay, devletin henüz kaçak işletmecilik yapan evleri sisteme çekme gibi bir çalışmayı net olarak ortaya koyamadığını öne sürdü.

Kaçak ev işletmeciliğinin; vergi kaybı, güvenlik zafiyeti ve ekonomik kayıplar yaşattığını söyleyen Atabay "Kaçak evler yurt dışında da pazarlarının tur operatörleri de tur yerine sadece uçak bileti satma yoluna gidiyor. Hem bu şekilde sorumluluğu da yok işine geliyor ama ülkemiz kaybediyor" dedi.

Konut Turizminin yaşanan bir gerçek olduğunu aktaran Atabay, turizmin geliştiği ülkelerde bile ev turizminin varlığına dikkat çekerek "Bakanlık ve Hükümet bu konuda kazanamayacağı bir mücadele içine girmektense siteler ve müstakil evleri turizme kazandırmakla en doğrusunu yapar" dedi.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png