Akdağ,''ülkeyi yönetirken bir takım provokasyonlara gelmediğimizi, gelmeyeceğimizi bir kere daha ifade edeyim. Hiç kimsenin de gelmemesi gerekir'' dedi.

Akdağ, TBMM Genel Kurulunda, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi ve şef yardımcılığı atamalarını düzenleyen yasa teklifinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan hekimlere 6 ay ücretsiz izin verilmediğinin belirtilerek, nedeninin sorulması üzerine Akdağ, 6 ay ücretsiz izin vermenin, idarenin tasarrufunda olduğunu söyledi. ''İdare, gerekçesine bakar, haklı görürse izin verir'' diyen Akdağ, şöyle konuştu:

''Şimdi şu tarz uygulamalarla karşılaştık: Yüce Meclisimize, çok açık şekilde bunları ifade etmem gerekir. Son 1.5 yıl, 1 yıl içinde geçmişle mukayese edilemeyecek derecede 6 aylık ücretsiz izin talepleri çıktı karşımıza. Gördük ki bunların içinde, hekimlerin 'özel sektörde bir süre çalışıp, daha sonra eğer işi olursa devam etmesi, değilse tekrar kamuya dönmesi' gibi bir amaçla yapılanları epeyce yekun tutuyor. İşi, sıkı tuttuğumuz gerçektir. Bir hekim arkadaşımız veya bir başka sağlık çalışanının makul gerekçesi varsa elbette bu ücretsiz izinleri veriyoruz. Aksi takdirde vermiyoruz. Çünkü vatandaşa verilen sağlık hizmeti aksamış oluyor.''

''NEREDE, NASIL ÇEKİLDİĞİ BELLİ OLMAYAN...''

Sağlık Bakanı Akdağ, hastanelerde başörtülü çalışanlara ilişkin basına yansıyan görüntülerin sorulması üzerine, vali, kaymakam, il müdürlüklerinin, görevlerinin bilincinde olduğunu, hukuk ve mevzuat çerçevesinde gereken müdahale ve incelemeleri yaptığını söyledi.

Akdağ, basına yansıyan fotoğrafları kendisinin de gördüğünü ifade ederek, ''Son anayasa değişikliği tartışmaları sırasında nerede, nasıl çekildiği belli olmayan, mekanın bile neresi olduğu anlaşılamayan...'' dedi. Soruyu soran CHP'li Turgut Dibek'in laf atması üzerine Akdağ, ''Devlet gazete haberleriyle yönetilmez'' dedi.

Böyle zamanlarda ülkede farklı havaların estirilmeye çalışıldığını ifade eden Akdağ, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kendilerinin, tavırlarını açıkça ortaya koyduklarını belirtti.

Mülki yöneticilerin, bu konuda gereken hassasiyeti gösterdiğini vurgulayan Akdağ, ''Ülkeyi yönetirken bir takım provokasyonlara gelmediğimizi, gelmeyeceğimizi bir kere daha ifade edeyim. Hiç kimsenin de gelmemesi gerekir'' diye konuştu.

Akdağ'ın konuşmasından sonra teklifin 1. maddesi üzerinde verilen önergelerin görüşmelerine geçildi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li milletvekillerinin verdiği önerge üzerinde yaptığı konuşmada, teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin oylamada karar yeter sayısı olmamasına rağmen, teklifin maddelerine geçildiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, iki katip üyenin bu konuda yanlış bilgi verdiğini savunarak, Başkanlık Divanına güvensizliğini bildirdi.

Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesinin yürürlüğü durdurma kararından sonra, klinik şef ve şef yardımcılığına atama yapılıp yapılmadığını sorduğunu, Akdağ'ın da atama yapmadıklarını söylediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, ''Sayın Bakan, akademik kimliğinize saygınız varsa, yanlış bilgi verdiğiniz için gelip Parlamentodan özür dilersiniz'' dedi.

Önergenin oylaması sırasında CHP, karar yeter sayısı istedi. Karar yeter sayısının olmaması üzerine, birleşime ara verildi. Aranın ardından teklifin görüşmelerinde komisyon ve hükümetin yer almaması üzerine Mumcu, birleşimi 4 Mart Salı günü, saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.